Geen financier voor omschakeling Vechtdal
Nieuwe investeerders konden echter niet worden gevonden waarna een faillissement onontkoombaar werd. Dat schrijft curator Damstra in zijn eerste onderzoeksverslag over het faillissement dat begin juli werd uitgesproken.
Geen mogelijkheden
De aanwezige vleesvarkens en fokzeugen zijn verkocht, maar worden door de nieuwe eigenaar nog gedeeltelijk op het bedrijf aan de Verlengde Zestiende Wijk gehouden. De curator ziet nu nog geen mogelijkheden voor een volledige doorstart.
3,6 miljoen euro
De Rabobank Vaart en Vechtstreek claimt een bedrag van 1,7 miljoen euro, maar volgens Damstra zijn er meer grote schuldeisers, waaronder de fiscus. Het gaat in totaal om schulden van ruim 3,6 miljoen euro.
Wisselende resultaten
Uit het financieel overzicht blijkt dat het destijds nieuwe houderijconcept met vrije uitloop en varkens in groepsverband sterk wisselende resultaten boekte. Over het eerste jaar, 2008 was er een positief resultaat van ruim 2,5 ton, maar in 2009 zakte dat terug naar 31.000 euro. In 2010 en 2011 ging het weer beter met respectievelijk een winst van 175.000 en 199.000 euro. Over 2012 ontbreekt het jaarverslag.
Post arbeid
In die periode steeg vooral de post arbeid. Bij het faillissement waren er twee werknemers plus een derde met behoud van uitkering. De netto-omzet schommelde in de afgelopen jaren tussen de 1 en 1,2 miljoen euro.
Eigenaar de Lange
Initiatiefnemer Henk de Lange in Arriën (gemeente Ommen) was voor 62 procent eigenaar van de Familiestal Vechtdal. De regionale participatiemaatschappij Wadinko bezat de rest maar bemoeide zich niet met de dagelijkse gang van zaken. Wadinko wil de bedrijvigheid en daarmee de werkgelegenheid bevorderen in Overijssel, de Noordoostpolder en Zuidwest Drenthe.
Meer duidelijkheid
Afgelopen maanden is de meeste aandacht van de curator uitgegaan naar (verkoop van) de aanwezige dieren. Zo werden er alleen al na het uitspreken van het faillissement nog 450 biggen geboren. De komende periode wil Damstra de precieze oorzaken van het faillissement onderzoeken en naar mogelijkheden kijken voor een doorstart. Over ruim twee maanden wil hij meer duidelijkheid hebben.
Naar Duitsland
Volgens Henk de Lange zelf ging 80 procent van het varkensvlees naar Duitsland. Die afzet viel door de problemen met biologische eieren en het vleesschandaal grotendeels weg. Daarna konden in Nederland of België geen nieuwe klanten worden gevonden. Verder zou de hele afzet van biologisch varkensvlees teruglopen.
Kritische reacties
In zijn verslag bevestigt de curator alleen dat hij uit de markt dezelfde geluiden heeft gehoord. Hij zal deze verklaringen bij zijn eigen onderzoek naar de oorzaken betrekken.
Het bericht over het faillissement deze zomer leverde via de social media veel kritische reacties van boeren in de regio op.
Lees ook:Biologische varkensboer De Lange failliet