Doelvoorschriften in varkenshouderij nog niet definitief: ‘Zou wel hartstikke goed nieuws zijn’
De nieuwe vergunning op basis van doelvoorschriften biedt boeren meer flexibiliteit en stimuleert innovatie. In plaats van vastgestelde technieken en systemen (middelvoorschriften), moeten boeren nu aantonen dat ze de emissiedoelen behalen. Van Lenthe legt uit: „Als je met doelvoorschriften werkt en de emissie meet met sensoren, maakt het eigenlijk niet uit welke maatregelen je neemt, zolang de uitstoot onder een bepaalde waarde blijft en dat dat betrouwbaar wordt aangetoond.”
Het project van CoViVa
Dit project is opgezet door CoViVa en vereist nauwe samenwerking tussen verschillende partijen, waaronder de omgevingsdienst en de provincie. Van Lenthe zegt hierover: „We hebben gezegd: het kan op basis van de wet, we gaan gewoon beginnen en denken in oplossingen. We betrekken de omgevingsdienst voor de omgevingsvergunning en de provincie voor de natuurvergunning. Het gaat om allebei.”
Hoewel het project veelbelovend is, is het besluit nog niet definitief genomen. Van Lenthe benadrukt: „Het besluit is nog niet genomen. We hebben afgesproken dat we niet eerder communiceren dan wanneer het besluit is genomen.” Van Lenthe hoopt dat er binnen enkele weken meer duidelijkheid komt, maar wijst ook op mogelijke vertragingen vanwege de vakantieperiode.
Voordelen voor de sector
Van Lenthe ziet wel grote voordelen voor de varkenshouderijsector: „Dit zou wel hartstikke goed nieuws zijn voor de sector. Ondernemers willen investeren en werken aan verduurzaming, maar kunnen dat niet omdat de vergunningen vastzitten.” Hij hoopt dat dit project als voorbeeld kan dienen voor bredere implementatie: „Als het hier kan, kan het ook op andere plekken. Wij hopen op meer van dit soort projecten om ervaring op te doen en die uit te wisselen tussen omgevingsdiensten.”
Tekst: Robert Hüsken
Robert Hüsken is freelance tekstschrijver en podcastmaker voor diverse bedrijven, media en andere organisaties.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief