Zwijnen maken veld vrij voor zeldzame algen
Dat zegt de Sieralgen- en Kranswierenwerkgroep van Natuurpunt, na vaststellingen in de vallei van de Zwarte Beek in Beringen. Sieralgen zijn microscopische wiertjes met een voorkeur voor matig voedselarme en niet verzuurde waters. Het zijn onopvallende maar sterke kwaliteitsindicatoren.
"Sieralgen kunnen voorkomen in zeer uiteenlopende milieus", zegt Jos Gysels (Natuurpunt) op Natuurbericht.be. "Een bijzondere groeiplaats zijn waterverzadigde plekken en de overgang tussen matig voedselrijk of voedselarm en voedselrijk moeras. Die biotoop komt meestal alleen maar voor in een smalle strook aan de rand van beekvalleien en alleen daar waar er voldoende kweldruk is van niet te voedselrijk grondwater."
Gewoel van zwijnen
Zonder beheer groeit het moeras echter snel dicht, met bijvoorbeeld riet en later wilgen. "Dat is niet direct een biotoop waar sieralgen zich thuisvoelen. Anders wordt het als de everzwijnen zich met de zaak gaan bemoeien en door hun gewoel de vegetatie terugdringen en slijkplaten doen ontstaan.
Deze zien er op het eerste gezicht ook weinig aantrekkelijk uit voor wieren, aangezien er meestal nauwelijks sprake is van open water." Voor een aantal, vooral grotere soorten is dit toch een geschikte groeiomgeving.
Bron Belga