Belgisch onderzoek: temperatuur varkensstal 2,5°C lager door waterverneveling
Lotte De Prekel en Alice van den Broeke onderzochten in het Coolpigs-project de impact van hogedrukverneveling gecombineerd met ventilatoren bij vleesvarkens en kraamzeugen. Bij hogedruk verneveling worden zeer fijne druppels met behulp van aangepaste nozzles geproduceerd en wordt er als het ware een mist verspreid over het stalcompartiment. Op deze manier wordt het water optimaal verdampt, waarbij energie wordt onttrokken uit de omgeving.
Stabiel gehouden
Op een warme dag van 32°C kon de binnentemperatuur in een vleesvarkensstal op die manier stabiel worden gehouden op ongeveer 27,6°C, de ingestelde temperatuur van het vernevelingssysteem. Bij het vergelijken van een controlecompartiment zonder verneveling met een compartiment mét verneveling, werd een koelingseffect tot wel 2,5°C waargenomen.
Grotere hittebelasting
Echter, een hogere relatieve vochtigheid zorgt voor een grotere hittebelasting. Tijdens verneveling is het dus essentieel om een perfecte balans te vinden tussen de afnemende temperatuur en de stijgende luchtvochtigheid. Dit kan eenvoudig via de temperature-humidity index (THI), een combinatie van de relatieve vochtigheid en de temperatuur, die een maat geeft voor mogelijke hittestress.
Ventilatoren
Ook axiale ventilatoren kunnen een verschil maken in het stalklimaat. De temperatuur in een kraamstal die voorzien werd van dergelijke ventilatoren daalde met 2°C ten opzichte van het controlecompartiment zonder ventilatoren. Bovendien kon de THI met 1.7 verminderd worden door extra ventilatie.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Agrio archief
Bron: ILVO