Europese graanexport verloopt uitstekend
Canada oogst dit jaar 30,5 miljoen ton tarwe, de grootste tarwe oogst in 22 jaar. Aan de andere kant van de wereld, Australië, worden goede tarwe oogstvooruitzichten gemeld. Australië heeft na een warme periode nu goede weersomstandigheden en de oogstvooruitzichten van 25 - 25,5 miljoen ton tarwe, met een exportpotentieel van 18 miljoen ton zijn prima.
Oost-Europa
Oekraïne heeft dit jaar een prima graanoogst en verwacht een nieuw graanexportrecord te vestigen. In Rusland is de oogstprognose wat verlaagd met 5 miljoen ton tot 90 miljoen ton door de minder gunstige weersomstandigheden.
Graanmarkt in Europa
De uitvoer van Europees graan blijft uitstekend verlopen. In de periode van 1 juli tm 20 augustus is er voor 5,7 miljoen ton geëxporteerd, wat bijna het dubbele is van de vergelijkbare periode vorig jaar. De graanoogst in Frankrijk is zo goed als afgerond en ook hier zijn de opbrengsten prima. De Fransen verwachten een record tarweoogst van iets meer dan 37 miljoen ton wat 4 procent meer is dan vorig seizoen. Met een opbrengst van krap 47 miljoen ton graan is de oogst in Duitsland na een moeilijk begin nog goed terechtgekomen. Hiermee ligt de graanoogst 3 procent boven het volume van vorig jaar.
Nederland
In Nederland is de graanoogst nog in volle gang. Regenbuien hebben er voor gezorgd dat de oogst eind vorige en begin deze week stagneerde maar inmiddels vordert de oogst gestaag. Over de uiteindelijke opbrengst zijn er nog geen duidelijke prognoses, maar de vooruitzichten zijn goed.
Fysieke markt
De verwachtingen zijn dat er druk op de graanprijzen blijft bestaan. Vooral maïs noteert met het beschikbaar komen van de nieuwe oogst in oktober fors lager. Op de fysieke markt stegen deze week de noteringen voor directe levering voor tarwe met 2 euro/ton, terwijl de gerstnoteringen stabiel bleven. De prijsstelling voor maïs voor directe levering is wat ondoorzichtig door krapte aan de voorkant. Een stijging van 8 euro/ton lijkt reëel. Voor de levering op termijn bleven de noteringen van tarwe, gerst en maïs nagenoeg stabiel.
Sojabonen
Vooral de sojanotering voor de levering op termijn lieten deze week een fors stijging zien. Het USDA verlaagde de opbrengstprognose voor sojabonen in de VS met 5 procent door de droogte. Insiders zijn van mening dat het allemaal wat overdreven wordt en de sojanoteringen te veel zijn opgeveerd. Zij verwachten dan ook een correctie naar beneden. Vanuit de vraagkant wordt de markt gedomineerd door geruchten over forse aankopen van soja door China. De leveringen vanuit Brazilië lopen nog steeds vertraging op zodat de krapte aan de voorkant blijft.
Schroot
Raapzaadschroot wordt volop geproduceerd en noteringen waren tot voor een week geleden erg laag. De vraag naar raapzaadschroot is groot waardoor de prijzen de laatste week flink gestegen zijn. De prijs voor sojaschroot voor directe levering daalde vorige week op de fysieke markt iets met 1 euro per ton. De prijs van raapzaadschroot steeg fors met 16 euro/ton. Voor de leveringen van soja op termijn zien we opnieuw een forse stijging met 13 euro/ton en ook de noteringen van raap stegen flink met 19 euro/ton.
Koers euro/dollar
Afgelopen week werd de euro iets sterker t.o.v. de dollar. Op vrijdag 23 augustus 2013 noteerde de koers euro/dollar 1,3361 tegen 1,3335 vorige week wat 0,0026 hoger is.
Tekst: Ruben van Boekel, Agrifirm