'Diertest onnodig bij GMO-voer'
Omdat verschillende landen binnen de Europese Unie dit noodzakelijk vinden, worden deze testen door de Europese Commissie verplicht gesteld.
Lastig onderzoek
De onderzoekers zijn echter van mening dat de dierproeven vaak niets toevoegen aan de huidige risicobeoordeling voor de veiligheid van genetisch gemodificeerd voedsel. Dierproeven waarbij het hele gewas opgenomen wordt in het dieet van de dieren zijn lastig uit te voeren en weinig gevoelig. Verder staat de verplichte diertest haaks op de forse inspanningen van de Europese Commissie om het aantal dierproeven te verminderen.
Australische wetenschap
Eerder deze zomer berichte het magazine Pig Business over Australische wetenschappers die negatieve gezondheidseffecten bespeurden bij varkens die GMO voer gevoerd kregen.
Analytische gegevens
In veel gevallen zijn de analytische gegevens (DNA en samenstellingsgegevens) van het nieuwe gewas voldoende om een uitspraak te doen over de veiligheid van nieuwe genetisch gemodificeerde gewassen, aldus RIKILT. Alleen als aangetoond kan worden dat analytische gegevens niet voldoende zijn, kun je overwegen proefdieren in te zetten.
EFSA case-by-case
De onderzoekers pleiten voor handhaving van de case-by-case benadering die tot dusver door de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) wordt gehanteerd