Column: Deze daling op de varkensmarkt komt hard aan
Waar we al maanden op de varkensmarkt op wachten, is deze week veranderd in een grote teleurstelling. Een forse verlaging aan Duitse zijde zal niet zonder gevolgen blijven, of we moeten hoop putten dat volgens een aantal bronnen deze prijs voor drie weken is.
Er gaat wel het verhaal dat deze prijs voor de komende drie weken is, maar 100 procent zekerheid heb ik daarover niet
Maandag kwam Vion al met een slecht bericht, min 2 centen. Het is dan wel niet veel, maar wel naar beneden. Woensdag was Van Rooi er als de kippen bij om snel haar notering met 5 centen naar beneden bij te stellen. De grote verassing was dan toch wel Duitsland, daar ging de varkensprijs met 10 centen omlaag. Dit omdat ze al maanden te hoog staan ten opzichte van omringde landen, en dan vooral Denemarken en Nederland. Er gaat wel het verhaal dat deze prijs voor de komende drie weken is, maar 100 procent zekerheid heb ik daarover niet. De rest van de Nederlands slachterijen volgden snel de min 5 centen daling van Van Rooi en dus staan we weer op een lager niveau.
Het aanbod aan varkens is met 270.000 varkens zeker niet hoog, maar vorig jaar in week 26 waren het 12.000 dieren minder. Toen was de export naar met name Duitsland hoger. Nu blijft deze toch steken op een kleine 15.000 vleesvarkens per week. De aangeboden varkens worden wel opgenomen, dus daar zijn weinig problemen. Hoe nu verder? Zo snel mogelijk graag weer stabiliteit, zodat de vleesafzet weer beter gaat lopen. In een dalende markt is namelijk iedereen altijd afwachtend en dat moeten we niet hebben. De Boerenvarkensprijs verlaagt gezien de ontwikkelingen daarom ook met 10 centen naar 2,34 euro in de hoop dat we de komende weken kunnen blijven staan.
Kijken we naar Europa, dan zien we daar grote verschillen. In Duitsland liet de Teleporc zijn hoop op betere noteringen ook varen en noteerde 14 centen lager op 2,17 euro. Denemarken noteerde onveranderd, maar deze notering staat ook aan de lage kant. België is een volger van Duitsland en noteert dus 9 centen lager. Maar dan komt het Frankrijk: plus 5 centen. Daar is dus geen druk op de varkensprijs. Zou dit ook kunnen komen doordat Frankrijk al lang niet meer zelfvoorzienend is en dus importeert, maar toch liefst zijn eigen vlees wil? Spanje, een exporteur en met name op de Europese markt, ging niet veel omhoog, slechts 0,4 cent. Toch omhoog. Italië gaat altijd zijn eigen gang en noteert bijna 1 cent hoger. Dus als je Europa bekijkt, kon de verlaging wel eens eenmalig zijn in Nederland en Duitsland. Toch wil ik hierover wel even voorzichtig zijn.
Ook voor de biggenmarkt geldt, zo snel mogelijk een nieuw evenwicht vinden
De biggenmarkt vangt de klappen op. Oké, de prijs kan ook wel iets hebben, maar als je naar Duitsland kijkt, daalde daar de biggenprijs met 11,50 euro in 2 weken tijd. Dan gaat het wel hard. Ook hier geldt het: zo snel mogelijk een nieuw evenwicht vinden. Al lijkt dit nog wel even een aantal weken te duren. Ik hoorde een handelaar zeggen: „65 euro voor de biggen, dan past het weer en voor die tijd wachten we wel even af.” Spanje gaat de notering met 4 euro naar beneden bijstellen en Duitsland noteert deze week dus min 6 euro om op 73,50 euro uit te komen. Tel daarbij de toeslag, dan kosten deze biggen nog meer dan 80 euro in het hok. Er is dus nog even te gaan als deze handelaar zijn zin wil krijgen.
Dat de biggenprijs de komende weken blijft dalen lijkt waarschijnlijk, het aanbod is groot, natuurlijk heeft niemand nu haast om op te leggen en met name de export haakt af en daarom al zijn er ruim biggen beschikbaar, maar ook omdat de stoppende vleesvarkenshouders ook niet meer opleggen, doet dat nog een extra schepje bovenop het aanbod. Een evenwicht is dus dan ook niet zomaar weer gevonden en we zullen dus de komende weken keer op keer worden geconfronteerd met een lagere biggenprijs. De Boerenbiggenprijs verlaagt met 5 euro naar 74,50 euro.