Graan- en sojanoteringen stijgen flink
De hoofdreden voor deze stijgingen is het warme en droge weer in het Mid-Westen van de VS. Het gebrek aan regen en de hoge temperaturen zouden een rem kunnen zetten op de maïsproductie in de VS, waar men tot nu toe nog altijd uitgaat van een record opbrengst.
Stijging tarwe
De stijging van de tarwe komt doordat de markt meegetrokken wordt door de vaste stemming in de maïs. Later deze week corrigeerde de markt zich en daalden de noteringen maar per saldo bleef de markt hoger.Voor een duidelijker beeld is het echter noodzakelijk om de verdere ontwikkeling van de maïsplanten af te wachten.
Andere factoren die de prijzen op de graanmarkten ondersteunen zijn:
• De graanexport van Europa loopt als een trein waardoor er veel vraag is naar tarwe en gerst op de Europese markt.
• De grote vraag van China naar tarwe doordat de eigen tarwe oogst tegenvalt.
• De verlaging van de Russische graanopbrengstprognose.
Oogst afgerond
In Nederland verwachten we dat de graanoogst deze week voor een groot deel wordt afgerond. In het Noorden zullen er nog wel wat percelen gedorst moeten worden maar in de rest van het land is de oogst deze week vrijwel klaar. De oogst is door het late voorjaar later dan normaal en er moet relatief veel tarwe worden gedroogd. De opbrengsten zijn goed en de hectolitergewichten blijven op peil.
Ondanks de forse stijging van begin deze week blijft de verwachting dat er druk op de graanprijzen blijft bestaan. De graanoogsten op het Noordelijk Halfrond zijn over het algemeen prima. Ook zijn de opbrengstverwachtingen voor de gewassen die nog geoogst moeten worden goed.
Fysieke en termijnmarkt
Op de fysieke markt stegen deze week de graannoteringen in navolging van de termijnmarkten. Tarwe noteerde voor directe levering 5 euro/ton hoger, gerst werd 2 euro/ton duurder en de maïsnoteringen bleven gelijk. Voor de levering op termijn stegen de noteringen van tarwe met 9 euro /ton, gerst met 2 euro /ton en maïs werd vanaf levering oktober 3 euro/ton duurder.
Ook soja noteerde maandag fors hoger op de termijnmarkt van Chicago door de berichten over droogte in de VS. Sojabonen lieten zelf de snelste stijging zien sinds 2011 en ook werd er erg veel gehandeld in sojacontracten. Dit soort prijsbewegingen worden vooral veroorzaakt door speculanten die door onverwachte prijsstijgingen gedwongen worden om hun posities in te dekken. De noteringen van sojaschroot stegen maandag fors met 9 procent. Later in de week werd deze stijging weer voor een deel ingeleverd.
Deze flinke stijging heeft natuurlijk alles te maken met de (dreigende) droogte in de VS waar de sojaplanten aan de peulzetting / vulling bezig zijn. Of deze prijsverhogingen houdbaar zijn, wordt duidelijk wanneer de oogst op korte termijn losbarst. Het is hetzelfde liedje als altijd op de vooravond van de oogst. Dit maakt de markt volatiel of er nu regen valt of de zon schijnt. Kopers hanteren hierdoor een afwachtende houding en willen niet verrast worden door het weer.
Raapzaadschroot
In het kielzog van de sojanoteringen stegen ook de noteringen van raapzaadschroot mee. Beide grondstoffen leveren eiwit in het voer en zijn voor een deel uitwisselbaar. De prijs voor sojaschroot voor directe levering steeg vorige week op de fysieke markt met 16 euro per ton en de prijs van raapzaadschroot steeg met 9 euro/ton.
Voor de leveringen van soja op termijn zien we opnieuw een forse stijging met 23 euro/ton en ook de noteringen van raap stegen en wel met 7 euro/ton.
Koers euro/dollar
Afgelopen week werd de euro zwakker t.o.v. de dollar. Op donderdag29 augustus 2013 noteerde de koers euro/dollar 1,3256 tegen 1,3361 vorige week wat 0,0105 lager is.
Tekst: Ruben van Boekel, Agrifirm
Beeld: Ellen Meinen