'Opleiding kraamstalmanagement vertaalt theorie direct naar praktijk'
De varkenshouderij kampt al jaren met een schaarste aan vakbekwaam personeel. Waar werknemers eerder vaak uit de sector kwamen, zijn er nu steeds meer zij-instromers die de varkenshouderij weten te vinden. Om deze groep bij te scholen, pakt Stichting KPV de handschoen op en hebben zij een praktijkopleiding kraamstalmanagement opgezet. In totaal zijn er tien plaatsen beschikbaar voor deze nieuwe opleiding. Dat er behoefte is aan zo’n opleiding, blijkt uit het aantal aanmeldingen in korte tijd. „We zijn net begonnen met de werving en hebben op dit moment al een aantal inschrijvingen”, vertel Rietveld.
Opzet opleiding
De praktijkopleiding, die van september tot december duurt, kent vier praktijkdagen. „Eén van die dagen wordt verzorgd door een dierenarts en de andere dagen worden verzorgd door docenten van het Zone.college, Aeres Mbo en Yuverta”, legt Rietveld uit. Tijdens deze dagen zullen onderwerpen als geboortezorg, het overleggen van biggen en het signaleren van ziektebeelden aan bod komen.
Om de theorie die wordt besproken meteen te vertalen naar de praktijk, zullen deze dagen op verschillende varkenshouderijen worden georganiseerd. Buiten deze praktijkdagen om volgen de deelnemers een e-learning en voeren ze opdrachten op hun eigen werkplek uit. Wekelijks volgt er een begeleidingsmoment waarbij een vakdocent samen met een aantal deelnemers van de opleiding het proces bespreekt.
Meer aanbod
De praktijkopleiding is in samenwerking met verschillende MBO-instellingen, de POV en Stichting KPV tot stand gekomen. Ook is bij het in elkaar zetten van de inhoud van deze praktijkopleiding goed geluisterd naar varkenshouders. Interesse in andere praktijkopleidingen is er zeker. „Er komt nog meer. Dit is voor de kraamstal, maar we zijn de opleiding ook aan het ontwikkelen voor zeugen, gespeende biggen en vleesvarkens”, zegt Rietveld. „Het is belangrijk dat er een cursus komt tussen het reguliere onderwijs en de bijeenkomsten en informatie-avonden. Daar was behoefte aan, en die hebben we hiermee opgevuld.”
De kosten voor deze opleiding zijn 2260 euro. Werknemers die onder de CAO vallen kunnen tot 75 procent subsidie krijgen. De praktijkopleiding wordt aangeboden via het Leerplein KPV.
Tekst: Esther Keijsers
Beeld: Ellen Meinen