Waalse varkenshouder start met proef om van urine waterstof te maken
Onderzoekers verzinnen altijd prachtige projectnamen. Zo ook bij dit urine-waterstofproject dat de naam 'Urgent' draagt, ofwel 'URine to GrEen hydrogeN and ferTilizers'. Doel is om groene energie op te wekken op basis van vloeibaar organisch afval dat op het varkensbedrijf wordt verzameld. Het proces werd al in het laboratorium getest met synthetische urine en wordt nu in praktijkomstandigheden onderzocht.
Waterstof en biomethaan
In het proces wordt de urine uit de mest gehaald en door middel van elektrokatalyse gescheiden in waterstof en andere bruikbare producten, zoals gezuiverd, niet-drinkbaar water en natuurlijke meststoffen. Elektrokatalyse gebruikt minder energie dan de klassieke elektrolyse en er komt volgens de onderzoekers geen CO2 bij vrij. Het vaste gedeelte van de mest kan worden gebruikt om biomethaan van te maken.
Vier waterstofatomen
Het proces om waterstof uit urine te halen is niet nieuw, maar de toepassing op boerderijniveau wel. Het belangrijkste bestanddeel van urine is ureum waarbij per molecuul vier waterstofatomen aanwezig zijn. Om de waterstof te winnen is al reeds een goedkope elektrode ontwikkeld, waardoor de waterstof voor een fractie van de kosten kan worden gewonnen die het kost bij het winnen uit water. De techniek als toepassing op een varkensbedrijf klinkt veelbelovend.
Een vijfde minder CO2
De varkens op de Henegouwse boerderij produceren jaarlijks 650.000 liter urine. Daarmee zou elk jaar bijna 30 ton groene waterstof kunnen worden geproduceerd, voldoende om de CO2-uitstoot van de boerderij met een vijfde te verminderen. Gelijkaardige installaties zouden op ongeveer 500 boerderijen in Wallonië kunnen komen. De varkenssector in Wallonië is maar een fractie van de varkenshouderij in Vlaanderen, die ongeveer 95 procent van de totale varkensproductie in ons land voor zijn rekening neemt.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bronnen: Materia Nova, Vilt.be