Column: Rust, maar alleen bij de vleesvarkens
Nu we 10 centen in prijs bij de vleesvarkens zijn gedaald, keert de rust weer terug. De vraag die logischerwijs wordt gesteld: was dit allemaal wel nodig? Die vraag mag je voor Nederland beantwoorden. Ik denk het niet en dat antwoord wordt ondersteund door de grote vraag naar varkens in de komende week. Van meerdere handelaren hoor je dat de varkens naar voren moeten worden gehaald.
Gaat Duitsland verder verlagen? Nee, het aanbod van varkens is gewoonweg te krap
Maar goed, de 10 centen zijn er ook in Nederland bij de slachterijen, dan wel in twee weken, afgehaald van de notering. Daarmee blijft het oorspronkelijke verschil met Duitsland overeind. Dan kan je de vervolgvraag stellen: gaat Duitsland verder verlagen? Nee, de verwachting is dat dit niet gaat gebeuren omdat het aanbod van varkens gewoonweg te krap is. We hebben kunnen zien dat maandag Vion zijn prijs met min 8 centen naar beneden drukte en de overige slachterijen deden dit woensdag met min 5 centen. Daarmee komen ze allemaal op min 10 centen te staan in 2 weken. In Duitsland daalde de prijs een week eerder met deze 10 centen.
Na deze verlaging is de vraag naar varkens bijzonder goed. Slachterijen bellen met de vraag of varkens meerdere dagen naar voren kunnen komen en daarmee zeggen ze dat er voldoende vraag naar vlees is en zij willen dat maar al te graag invullen, omdat de verdiensten goed zijn.
Ook voor de komende weken lijkt het rustig te blijven op de varkensmarkt en daarom kan de Boerenvarkensprijs haar prijs op een onveranderd van 2,34 euro neerzetten voor de komende week. In Duitsland was er woensdag ook een onveranderd. De Duitse prijs van een week eerder lijkt dus toch voor drie weken te zijn, maar ook in Duitsland is er vraag naar de slachtvarkens. Een onveranderd was dan ook weer niet zo moeilijk. De Teleporc bleef zowel op de dinsdag als de vrijdag op onveranderd staan. Naast Teleporc werd er op zondagmorgen nog een koppel verkocht voor 2,15 euro. De vraag naar varkens is er wel.
België, een Duitsland volger, hield zijn notering ook op onveranderd. Frankrijk kon nog ruim 1 cent lager noteren evenals Italië. Spanje hield zijn notering op onveranderd en dat zegt dat de markt in Europa gewoon stabiel is. Met dit gegeven kun je de varkensmarkt voor deze zomer wel redelijkerwijs voorspellen. Er gaat de komende weken maar weinig gebeuren met de varkensprijs.
Voor de komende weken zal de daling wat gaan afvlakken, maar voor een stabiele biggennotering is het nog veel te vroeg
Geheel anders is het met de biggenprijs. Volle bak naar beneden en waar gaat de bodem dan worden gelegd? Een goede vraag, nu het antwoord nog. We gaan nog verder dalen en de Boerenbiggenprijs is er met een 5 euro verlaging naar 69,50 euro nog niet. Het aanbod is te groot van wat de markt vraagt. De scheefgroei door de opkoopregeling is er mede debet aan, maar ook een dikke min 6 euro in Spanje zorgt voor veel druk op de markt. In Duitsland leidt de onveranderde varkensprijs wel voor wat meer rust op de Duitse markt. Voor de komende weken zal de daling wat gaan afvlakken, maar voor een stabiele notering is het nog veel te vroeg.