EU prijst de Duitse aanpak van varkenspest in Hessen
Nadat in Hessen en Rijnland-Palts voor het eerst gevallen van Afrikaanse varkenspest (AVP) werden ontdekt, heeft het European Veterinary Emergency Team (EUVET) beide deelstaten bezocht. Het doel van de experts was om de situatie te beoordelen, te adviseren over de huidige maatregelen en aanbevelingen te doen voor de toekomst.
De focus van het bezoek lag op een kritische inventarisatie en een brede discussie over hoe de verspreiding kan worden ingeperkt. Per definitie is AVP een grensoverschrijdende epidemie, benadrukte het EU-team. Er was lof voor de sterke interdisciplinaire samenwerking. Het is belangrijk dat dierenartsen, jagers, natuurbiologen, boeren en alle andere actoren de handen ineenslaan, aldus het mondelinge eindrapport van het EUVET-team.
Honden en drones
In Hessen werden volgens de EU-experts na het eerste geval op 15 juni snel en doelgericht de juiste maatregelen genomen. Er werd op het hoogste technische niveau gezocht met behulp van honden en drones op de juiste plekken, namelijk in de buitenruimtes, om de grenzen van de epidemie te bepalen.
Het team adviseerde om door te blijven zoeken met geduld en zorgvuldigheid. Het aantal gevallen in de dichterbij gelegen besmette gebieden zal toenemen, waarschuwde het team, maar dat is typerend voor de eerste fase van een AVP-epidemie. Het centrale doel blijft om het exacte gebied van de epidemie te bepalen. De exacte verspreiding en richting van de verspreiding zijn echter nog onduidelijk. Daarom raadt het EU-team op dit moment niet aan om permanente natuurhekken te plaatsen, maar juist met tactische en tijdelijke elektrische hekken. Momenteel staan er in Hessen ongeveer 60 kilometer van deze hekken.
22 AVP-vondsten
In de tussentijd zijn aan de kant van Hessen twintig dode wilde zwijnen positief getest op het AVP-virus, zijn er nu twee karkassen positief bemonsterd in Rijnland-Palts en zijn er ook twee vermoedelijke gevallen. Volgens de wetenschappers is het oudste karkas dat tot nu toe positief is getest bijna drie maanden oud (gelegen nabij Rüsselsheim). AVP had zo lang in de regio kunnen heersen. De in Rijnland-Palts positief geteste wilde zwijnen waren relatief recentelijk dood en één wild zwijn was stervende.
Bioveiligheid van cruciaal belang
Het EUVET-team benadrukte in het eindrapport dat de virale last op beide plaatsen zeer hoog was: dit zou problematisch kunnen zijn voor de varkenshouderijen. Een wild zwijn hoeft het bedrijf niet binnen te dringen om het virus te verspreiden. De menselijke factor kan ook ernstig zijn. Zelfs als de hekken perfect zijn, kunnen mensen het virus nog steeds verspreiden. De biosecurity van de bedrijven moet daarom intensief gemonitord blijven. Daarnaast is het nog steeds belangrijk om het bewustzijn onder de bevolking te vergroten.