Duitsland opent in Beieren diervriendelijker en experimenteel varkensslachthuis
Op het Beierse landgoed Schwarzenau wordt een nieuw onderzoeks- en testcentrum voor varkens gebouwd. Essentieel onderdeel hiervan is de nieuwe experimentele slachterij. Deze werd afgelopen zaterdag (13 juli 2024) plechtig in gebruik genomen in aanwezigheid van de Beierse minister van Landbouw Michaela Kaniber. Daarnaast zal er een dierenwelzijnsstal worden gebouwd voor nakomelingenonderzoek die binnenkort ook wordt geopend.
Dierenwelzijn en arbeidsveiligheid
Het moderne slachthuis, dat de hoogste normen hanteert op het gebied van dierenwelzijn en arbeidsveiligheid, wil nieuwe normen stellen in Beieren, legde Kaniber uit bij de inhuldiging van het nieuwe experimentele slachthuis in Schwarzenau. „Wij ondersteunen onze varkensbedrijven en geven hen de middelen om de varkenshouderij toekomstbestendig te maken. Daarbij staan we uiteraard voor maatschappelijke uitdagingen zoals dierenwelzijn, milieu- en klimaatbescherming. Met deze moderne slachterij met de hoogste normen op het gebied van dierenwelzijn en arbeidsveiligheid zetten we nieuwe normen.”
Op wat voor een wijze het slachthuis diervriendelijker is en welke nieuwe normen er worden gesteld, wordt nog niet gemeld, maar vermoedelijk zal de slachtsnelheid aanmerkelijk lager liggen dan bij gangbare slachthuizen.
Regionale producten
Beieren geeft volgens de minister hiermee een krachtig signaal af voor de Duitse en Beierse varkenshouderij. „In tegenstelling tot anderen laat Beieren de varkenshouderij en -fokkerij niet over aan grote, mondiaal opererende bedrijven die economische doelstellingen absoluut voorop stellen. Wij brengen dierenwelzijn, consumentenbelangen en landelijke landbouwstructuur in harmonie. Voor mij is de vleesconsumptie met regionale producten duidelijk onderdeel van een diverse menselijke cultuur en voeding.”
Intacte regionale slachthuis structuur
Vergeleken met andere deelstaten beschikt Beieren nog grotendeels over een intacte regionale slachthuis structuur. De Vrijstaat wil lokaal vlees, lokale bedrijven en meer dierenwelzijn. „Beieren staat achter zijn veehouderij en zet duidelijk de koers uit voor de toekomst”, aldus de minister. Beieren geeft hier ongeveer 100 miljoen euro per jaar aan uit. Bijvoorbeeld voor individuele bedrijfsinvesteringssteun of het Beierse dierenwelzijnsprogramma.
Dit programma was in 2023 al een groot succes met bijna 1.000 aanvragers en circa 11,25 miljoen euro aan aangevraagde financiering. Met het onderzoeks- en testcentrum in Schwarzenau, dat verder wordt uitgebreid met een dierenwelzijnsstal voor nakomelingenonderzoek, legt Beieren de basis om de varkensfokkerij en varkenshouderij in handen van de boer te houden.
Tekst: Redactie Pig Business
Beeld: Judith Schmidhuber, StMELF
Bron: Beierse ministerie van landbouw