Fagen mogelijkheid bij bestrijden MRSA
Fagen biedt een potentiële mogelijkheid om Meticilline resistente Staphylococcus aureus te bestrijden, maar helaas bleek toepassing van faagtherapie niet te resulteren in reductie van het aantal MRSA-bacteriën op het varkensneusepitheel.
Hecht zich in varkensneus
MRSA ST398 (een bepaalde stam van de bacterie) hecht zich in de varkensneus. Hoe dat in zijn werk gaat is onbekend. Tuliński ontwikkelde daarom een ex-vivo model met neusepitheel (oppervlaktecellen) van varkens, waarmee hij aantoonde dat MRSA-stammen verschillen in de mate waarmee ze het weefsel kunnen koloniseren. Ook liet de promovendus zien dat kolonisatie van het weefsel een complex samenspel van factoren is.
Biologische varkensbedrijven
Met zijn proefschrift laat Tuliński verder zien dat andere Stafylokokkensoorten, aanwezig op een varkensbedrijf, een rol kunnen spelen in het ontstaan van nieuwe MRSA-varianten. Daarnaast stelde hij vast dat op biologische varkensbedrijven de hoeveelheid MRSA lager was en dat de wijze van management op een bedrijf van invloed is op de mate van MRSA-kolonisatie.
Met zijn onderzoeksresultaten draagt Tuliński bij aan de ontwikkeling van interventiestrategieën zodat de hoeveelheid MRSA in varkensbedrijven zal afnemen en de overdracht van MRSA naar de mens beperkt kan worden. Morgen presenteert hij zijn onderzoek op de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht.
Tekst: Ruben van Boekel