Column: Vleesvarkens maximaal onveranderd haalbaar
De prijs van de vleesvarkens blijft onveranderd voor de komende week. Dit is voor nu in Nederland het maximaal haalbare. Afgelopen week hielden de Nederlandse slachterijen hun noteringen op onveranderd en dat zal de komende week ook wel zo zijn.
Het aanbod zal de komende weken nooit de reden zijn voor een negatieve prijscorrectie
De vraag naar vleesvarkens is en blijft goed. Een paar minder leveren als afgesproken, is niet mogelijk. De aantallen zullen moeten worden geleverd. Het aanbod aan vleesvarkens blijft steeds iets teruglopen. In week 28 waren dit 267.000 varkens, 6.000 dieren minder dan in week 27. Dat dit aantal bijna wekelijks zal blijven afnemen, is wel duidelijk. Het aanbod zal de komende weken nooit de reden zijn voor een negatieve prijscorrectie. Boerenvarkensprijs houdt daarom zijn notering ook op een onveranderd van 2,34 euro.
Wat gaat er in Duitsland gebeuren? Het is nu drie weken waar men de prijs op onveranderd zou houden. Wat gaat er nu woensdag gebeuren? Afgelopen dinsdag werden er geen varkens verkocht op de Teleporc en afgelopen vrijdag werden de meeste varkens wel verkocht, maar voor 2 centen minder dan de week ervoor. Wat dit zegt, is dat de markt niet geheel duidelijk is waar het heen gaat. Tönnies klaagt moord en brand dat de Duitse notering veel te hoog staat. Het aanbod is ook in Duitsland heel normaal. In week 29 waren het 698.000 varkens tegen 694.000 dieren in dezelfde week een jaar eerder. Over heel 2024 zijn er 127.000 varkens minder geslacht dan in 2023: een afname van 0,6 procent. De vraag naar varkens is heel gewoon. Wat er is mag komen, maar men doet niet veel moeite om aan extra varkens te komen.
Dan de verwachting voor woensdag. Ik houd het op onveranderd, erop rekenend dat de ISN niet meegaat in de klaagzang van Tönnies, want als zij het alleen voor het zeggen had, ging er in Duitsland minimaal 5 centen vanaf. De verwachting is nu: gewoon onveranderd. Dit is ook mede in gegeven door het betere weer en daardoor de grotere vraag naar vlees.
In Europa verandert daarnaast ook weinig aan de varkensprijs, Denemarken, België, Frankrijk en Spanje houden hun noteringen op onveranderd. Italië weet wel verder omhoog te komen en doet dit nu met ruim 3,5 centen.
Steeds meer vermeerderaars hebben moeite om de biggen op tijd verkocht te krijgen
De biggenmarkt staat er nog steeds slecht voor. Steeds meer vermeerderaars hebben moeite om de biggen op tijd verkocht te krijgen. Alleen de Duitse notering blijft vooralsnog even op onveranderd staan, maar alle andere noteringen blijven nog dalen. Alleen de vaart van het dalen begint minder te worden. Spanje deed vorige week 6 euro van de prijs af, maar neemt volgende week genoegen een daling van 3 euro. De Boerenbiggenprijs laat zijn notering dalen met 2 euro naar 65 euro. Voor de komende weken ziet er nog niet goed uit voor de biggennotering.