Rabobank: verstoring van varkensmarkt ligt op de loer
De gemiddelde karkasprijs in de EU lag in de eerste week van juli 13 procent lager ten opzichte van diezelfde periode vorig jaar. Hiermee neemt de druk op de vleesvarkensprijzen toe door een iets hoger aanbod. Desalniettemin blijft de karkasprijs 20 procent boven het vijfjarig gemiddelde liggen. Hiermee blijven de marges nog altijd goed.
Geopolitieke veranderingen
Hoewel de Europese afhankelijkheid van de Chinese markt flink is afgenomen, kan het Chinese antidumpingonderzoek naar de import van varkensvlees uit de EU, de markt mogelijk verstoren. Ook de oplopende spanningen tussen China en Taiwan kunnen gevolgen hebben voor de wereldwijde handelsstromen in varkensvlees.
Goede oogstvooruitzichten zorgen momenteel voor een neerwaartse druk op de grondstofprijzen. Een bedreiging voor de export van Amerikaanse mais wordt veroorzaakt door een mogelijke handelsoorlog tussen de VS en China en de onrust rondom de naderende presidentsverkiezingen in de VS. Het besluit van Turkije om de tarwe-import te verbieden creëert daarnaast onzekerheid rond de vraag naar tarwe op korte termijn.
Geen structurele groei
De varkensvleesproductie in de EU-27 en het Verenigd Koninkrijk steeg met 4 procent ten opzichte van vorig jaar in de eerste vier maanden van 2024. Ondanks deze stijging, is er geen sprake van een forse structurele groei in de EU. De productie in Nederland, Duitsland, Spanje en Frankrijk steeg met 3 procent, als gevolg van iets hogere dieraantallen en een hoger slachtgewicht.
Polen liet, met een productiestijging van 11 procent in deze periode, de grootste productiestijging zien. Door de uitbreiding van de zeugenstapel in 2023 zijn er hier dit jaar meer vleesvarkens beschikbaar voor de slacht.
Verschillen in export
Waar de productie steeg, daalde de export van varkensvlees uit de EU-27 en het VK met 7 procent ten opzichte van vorig jaar in de eerste vier maanden van 2024. De totale Nederlandse export daalde met 3 procent in het eerste kwartaal van 2024 ten opzichte van vorig jaar.
Ondanks dat de totale Nederlandse export daalde, steeg de uitvoer vanuit Nederland naar landen binnen de EU-27 en het VK, de Filipijnen en Zuid-Korea met respectievelijk 1, 18 en 39 procent. De Nederlandse export naar China en Japan daalde met 32 en 56 procent.
Tekst: Lisa Lagerberg
Opgroeiend tussen de M.R.IJ. koeien op een melkveebedrijf in Limburg, ontwikkelde Lisa haar passie voor de agrarische sector. Ze versterkt de redactie bij Agrio waarbij ze schrijft voor de regionale websites en printuitgaven.
Beeld: Agrio archief
Bron: Rabobank