Bedrijf met 1.800 varkens in Hessen getroffen door Afrikaanse varkenspest
Kritiek op aanpak AVP in Duitsland
Terwijl het achtste bedrijf in Kreis Gross-Gerau wordt geruimd, zwelt in Duitsland de kritiek aan op de aanpak van de besmettelijke virusziekte. Duitsland kent geen nationaal draaiboek voor de bestrijding van AVP. Gevolg is dat de verschillende deelstaten en ook de getroffen districten ieder hun eigen koers varen. Dat moet veranderen, vinden zowel de Duitse boerenbond DBV, de veevoerkoepel DVT als de Raiffeisen Vereniging DRV. In een brief aan Katharina Kluge, het nieuwe hoofd van de veterinaire afdeling van het Duitse landbouwministerie, roepen zij op tot een meer gecoördineerde samenwerking tussen alle partijen, inclusief deelstaten, onderzoeksinstituten, boeren en veterinaire diensten.
De drie organisaties bieden tevens aan om te helpen bij het opstellen van een crisisdraaiboek voor de bestrijding van AVP. ‘Onbegrijpelijk dat dat er nog niet is’, vinden zij. Ook bij de bestrijding van blauwtong verwijzen deelstaten naar elkaar en wordt de aanpak alleen op aandringen vanuit de sector gestandaardiseerd, stellen de agrarische organisaties.
Noodklok
De organisatie voor dierartsen, de Tierärztekammer, luidt eveneens de noodklok. De huidige precaire situatie rond Afrikaanse varkenspest legt een enorme druk op het personeel van betrokken veterinaire diensten, laboratoria en het leger. Gezien de mate van verspreiding van AVP waarschuwt de Tierärztekammer voor een escalatie. Voorzitter Holger Vogel wijst op de huidige AVP-situatie in de oostelijke deelstaten die grenzen aan Polen en de besmettingen onder wilde zwijnen en op varkensbedrijven in de meer centraal gelegen deelstaten Hessen en Rijnland-Palts. Hij pleit voor onmiddellijke uitbreiding van de staf van de veterinaire diensten in de betrokken deelstaten. Die deelstaten moeten daar de noodzakelijke financiële middelen voor beschikbaar stellen, stelt Vogel.
Nationale richtlijnen
De Tierärztekammer riep 5 jaar geleden de deelstaatregeringen al op om nationale bindende richtlijnen te ontwikkelen voor de bezetting van de veterinaire diensten en onderzoeksinstituten, en dat er voldoende gekwalificeerd personeel moet worden aangesteld om voorbereid te zijn op dergelijke crises. Met de uitdijende AVP-uitbreek wordt de noodzaak om actie te ondernemen voor een succesvolle dierziektebestrijding duidelijker dan ooit, aldus de Tierärztekammer.
Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Agrio
Bronnen: TopAgrar, Tierärztkammer