Voor een beter begrip van dieren: eerste gebruik van een virtuele varkensbril
Vion experimenteert met virtuele varkensbril in Duitse varkensslachterij
Het prototype van de ‘varkensbril’ werd in het voorjaar van 2024 voltooid en is nu voor het eerst getest in een slachthuis. Vion breidt hiermee zijn inzet voor een beter begrip van dieren uit naar varkens.
De VR-bril stelt gebruikers in staat om de omgeving vanuit het perspectief van de dieren te ervaren. Innovatieve software simuleert de specifieke visuele perceptie van de dieren en brengt deze over naar de VR-brillen.
„De perceptie van varkens verschilt aanzienlijk van die van mensen en ook van die van runderen. Varkens hebben een breder gezichtsveld, hun gezichtsscherpte is lager dan die van mensen, en ze reageren gevoeliger op beweging”, legt Dr. Veronika Weber uit. Zij is dierenarts en Director Quality Assurance & Operations van Vion Duitsland.
Ander gezichtsveld
„Varkens, net als runderen, zijn dichromaten en zien in het blauwe, gele en groene spectrum. Maar wat een doorslaggevend verschil maakt bij het dragen van de VR-varkensbril, is de hoogte van de ogen. Deze bevinden zich slechts 30 centimeter boven de grond. Dit resulteert in een volledig ander gezichtsveld dan dat van mensen of runderen. Als je zelf hebt ervaren hoe dieren hun omgeving waarnemen, kun je ze veel beter begrijpen en behandelen. Dit verbetert automatisch het dierenwelzijn”, voegt Peter Menzel, Managing Director van C.O.M. Computer Output Management GmbH, eraan toe.
Vion gebruikt deze innovatieve brillen om medewerkers en dierenwelzijn functionarissen op te leiden en om bouwmaatregelen in slachthuizen te optimaliseren. In Crailsheim, Vion’s gecombineerde slachthuis, werden beide varianten gebruikt: voor het eerst voor varkens en opnieuw voor runderen.
Ongelooflijk
„Het effect van de VR-bril was simpelweg ongelooflijk. Alle deelnemers zeiden achteraf dat ze nu een veel beter begrip hadden voor de dieren en de manier waarop ze bewegen. Ik kon niet wachten om zelf de varkensbril uit te proberen en ik ben echt onder de indruk”, zegt Dr. Veronika Weber.
De virtuele varkensbrillen zijn ontwikkeld door Peter Menzel, directeur van het bedrijf C.O.M. uit Wetzlar en Benito Weise, coördinator van de Interbedrijfstraining bij de Landbouwkamer van de Niedersachsen.