Column: Vion probeert de varkensprijs om zeep te helpen
Stevige titel van deze column, maar niets is minder waar. Met name de Nederlandse slachterij Vion probeert niet alleen de Nederlandse varkensprijs naar beneden te drukken, maar neemt ook andere landen in zijn verlaging mee.
Westfort heeft voor volgende week een correctie aangekondigd met de woorden: een verlaging was niet nodig geweest
In een week waar de vraag naar vlees en vooral BBQ-vlees heel groot is, probeert Vion de prijs te drukken en zegt tegen zijn afnemers: „Jongens, jullie mogen minder betalen, want ik zal mijn leveranciers, de varkenshouders, wel even de poot uittrekken.”
De andere Nederlandse slachterijen gaan graag mee, maar Van Rooi bedacht zich snel en hield de notering onveranderd. Westfort heeft voor volgende week een correctie aangekondigd met de woorden: een verlaging was niet nodig geweest. Natuurlijk, het zal wel niet altijd gemakkelijk zijn op de vleesmarkt, maar als je de moeite ook nog niet wil doen dan zal het doek voor Vion wel snel gaan vallen.
Het aanbod in Nederland daalt bijna elke week en met 265.000 varkens en 98,1 kilogram slachtgewicht ligt dit op het niveau van vorig jaar. In 2023 lag de prijs echter toch nog even 35 centen hoger. Slachterijen willen de varkens graag hebben en dat rijmt dus helemaal niet met de verlaging afgelopen week. Voor de komende weken wordt er steeds een minder aanbod verwacht, omdat meer stallen leeg komen te staan. Van Rooi heeft dit begrepen en wil klaarblijkelijk blijven slachten in de komende jaren. Van Rooi moet dus via de betere varkensprijs laten zien dat ze daadwerkelijk die ambitie hebben. De Boerenvarkensprijs trapt in ieder geval niet in de val Vion en houdt zijn notering onveranderd op 2,34 euro. Voor de komende week wordt er een correctie verwacht van de slachterijen.
In Duitsland gaat het wel spannend worden. Tönnies klaagt steen en been over dalende varkensprijzen met name in Nederland en België, maar gelukkig hebben ze in Duitsland een veel betere en eerlijkere manier van de varkensprijsnotering. Nederland zou zijn prijs hieraan moeten koppelen. Deze eerlijke manier zorgde ervoor dat afgelopen woensdag de prijs in Duitsland onveranderd bleef. Teleporc noteerde dinsdag en ook vrijdag onveranderd. Wel deed de onderliggende notering onveranderd tot min 5 centen en dat zorgt komende woensdag toch voor enige onzekerheid. Hopelijk kan de Nederlandse positieve correctie zorgen voor een onveranderd in Duitsland.
België volgt normaliter Duitsland, maar omdat ze ook graag naar beneden gaat, besloot ze nu Nederland gedeeltelijk te volgen en deden de Belgische slachterijen min 3 centen. Frankrijk noteerde 6 centen lager. In hoeverre de Nederlandse notering dit heeft beïnvloed, is moeilijk te zeggen. Spanje, maar ook Denemarken, noteerden onveranderd en Italië wist alweer te verhogen en nu met ruim 3 centen.
Op alle fronten zit de biggenmarkt tegen
De biggenmarkt is in grafstemming. De biggen willen niet allemaal weg. Het aanbod is te groot en er komen ook nog biggen op de markt van gesloten bedrijven die zo snel mogelijk leeg willen zijn. Voor deze biggen is er al helemaal geen plek en bovendien neemt Duitsland wekelijks ook 15.000 biggen minder af. Op alle fronten zit het dus tegen. Duitsland verlaagt zijn biggenprijs met 1,50 euro en Spanje verlaagt met 3 euro. De Boerenbiggenprijs daalt met 2 euro naar 63 euro. Ook voor de komende weken wordt er geen verbetering verwacht en daardoor zal de notering wekelijks verder dalen.
Aantal varkensbedrijven daalt fors, maar wat zijn de gevolgen?
Nog maar duizend bedrijven in 2030 is de voorspelling. Dat is een fors aantal minder dan dat er nu is, maar wat zijn de gevolgen voor de met name toeleverende en afnemende bedrijven? Laten we eerst even naar de afnemende bedrijven gaan: de handelaren. 35 tot 40 procent minder vleesvarkens. Wordt dit een snelle clustering en blijven er alleen nog een paar grotere over of zijn er handelaren die vindingrijk zijn en op tijd varkensbedrijven aan zich kunnen binden? Voor de slachterijen wordt het fors inleveren. Ik houd het op wekelijks 100.000 vleesvarkens minder.
Van Rooi gaf deze week duidelijk aan, wij willen bij de blijvers horen. Vion zegt met zijn prijsdaling: wij haken af. En als het afhaken sluiting betekent, is er toekomst voor de overige slachterijen. Maar als het een eventuele overname wordt door bijvoorbeeld Tönnies, dan gaat er in Nederland een zware concurrentiestrijd komen. Uiteraard weet ik totaal niet of Vion wordt overgenomen, maar dat er wat gaat gebeuren, is wel heel duidelijk.
Voor de toeleverende bedrijven zal het een zware dobber worden, met name de voerjongens, omdat ook andere agrarische bedrijven gaan stoppen. Wie gaat er hier afvallen of wordt het een snelle krachtenbundeling en sluiting van productielocaties? Dan zijn er nog de dierenartsen, KI-stations en noem maar even Schippers en iedereen die in deze branche werkzaam is. Het wordt een hele grote kaalslag in Nederland, waarvan we met elkaar de uitwerking nog lang niet kennen. Het platteland zal definitief grootschalig veranderen en ik laat het aan jullie wat je daarvan vindt.