Duitse veehouders roepen op tot het ruimen van varkens in Hessen
De kritiek van het Federale Ministerie van Landbouw (BMEL) op de strijd tegen de Afrikaanse varkenspest gaat onverminderd door. Vorige week riepen de Duitse Boerenvereniging, Raiffeisenvereniging en Dierenvoedingsvereniging de federale overheid op om de autoriteiten in Hessen en Rijnland-Palts beter te coördineren. Nu volgt het Bundesverband Rind und Schwein (BRS) dit voorbeeld.
Het roept de BMEL op om impopulaire maatregelen door te voeren. Om redenen van dierenwelzijn en om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen, moeten alle varkens in het besmette gebied kunnen worden gedood. „Het federale ministerie van Landbouw moet daarom pleiten voor het mogelijke doden van varkens in besmette gebieden in Europa”, zegt BRS-directeur Nora Hamer tegen AgrarHeute.
Verspreiding nog niet voorkomen
Het aantal AVP-uitbraken op varkensbedrijven van Hessen neemt toe. De redenen voor de verspreiding van het virus zijn nog steeds onduidelijk. Vanuit het perspectief van BRS hebben intensieve beschermingsmaatregelen van toegewijde autoriteiten de verspreiding nog niet voorkomen.
Ophoping van varkens
Hammer waarschuwt voor een enorme ‘ophoping’ van varkens die klaar zijn om te worden geslacht. De huidige Duitse regelgeving inzake het transport van slachtrijpe dieren en het gebrek aan slachthuizen die ook geteste dieren accepteren, gaan een achterstand veroorzaken in het aantal varkens dat geslacht moet worden. Volgens BRS kan door de constante groei van de varkens op een gegeven moment niet meer aan de minimale ruimtebehoefte op varkensbedrijven in de besmette gebieden worden voldaan. Dit kan tot aanzienlijk dierenleed leiden.
3000 varkens ruimen
De Duitse dierenwelzijnswet verbiedt momenteel het doden van dieren zonder redelijk argument. De BRS ziet het daarentegen als een redelijk argument dat de populatie zich in een beperkingsgebied bevindt en door het verplaatsingsverbod de ruimtevereisten van dierenwelzijnswet worden overtreden en er gevaar bestaat dat er een aanzienlijk aantal dieren lijden.
Nora Hamer: „Als er nu zo’n 3.000 dieren uit de besmette zone zouden worden gedood, zou dit niet alleen voorkomen dat de ziekte zich verspreidt naar gezonde dieren, maar ook dierenwelzijnsproblemen voorkomen”.