logoClose menu
Menu
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Close submenu ( Nieuws) Nieuws
  • Home
  • Markt
  • Diergezondheid
  • Voeding
  • Ondernemen
  • Fokkerij
  • Huisvesting
  • Mest
  • Vlees
Close submenu (Markt)Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Close submenu (Diergezondheid)Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Close submenu (Voeding)Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Close submenu (Ondernemen)Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Close submenu (Fokkerij)Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Close submenu (Huisvesting)Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Close submenu (Mest)Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Close submenu (Vlees)Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Close submenu (Vakblad)Vakblad
  • Jaargangen
  • Verschijningsdata
  • Abonneren
Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsFokkerijIn najaar meer agressieve gespeende biggen

In najaar meer agressieve gespeende biggen

In het najaar komt agressiviteit vaker voor bij gespeende biggen. Veevoederfabrikant Agrifirm heeft vier hoofdoorzaken beschreven hoe je dit kunt tegengaan.

Er zijn een paar aannames over de oorzaken van dit fenomeen:

1 Veranderende weersomstandigheden
In de herfst gaan de dag en nacht temperaturen verder uiteen lopen. De invloed van wind wordt groter en de mooie rustige dagen worden afgewisseld met herfstachtige dagen. Dit maakt de klimaatbeheersing een stuk lastiger.

2 Klimaat in de stal
Iets wat veel voorkomt is overdruk in de biggenafdeling veroorzaakt door te ruime luchtinlaat. Bijvoorbeeld de deur op een kier; voel de lucht de afdeling uitkomen, terwijl eigenlijk de ventilator lucht naar binnen moet zuigen.
Ook de temperatuur bij opleg van de biggen is nog vaak te laag. Nodig is 28,0 graden Celsius met vloerverwarming, zonder vloerverwarming 30,0 graden Celsius. Tip: controleer met een CO2 meter of je niet te veel of te weinig ventileert. >3.000 ppm is te weinig ventilatie, <2.500 ppm is te veel.

3 Huisvesting van de biggen
Het mengen van tomen, grote groepen biggen in een hok, geen duidelijke scheiding in leefgebieden, eet-, rust-, speel- en mestplaats werken agressiviteit in de hand.

4 Voeding van biggen

Deze tips zorgen voor meer rust bij de biggen:

  • Draag zorg voor schoon en vers drinkwater, d.w.z. gereinigde leidingen bij opleg van de biggen.
  • Geef per 10 biggen minimaal één drinkpunt en een eetplaats ter beschikking, nodig om alle biggen de kans te geven om zonder vechten voldoende te eten en drinken.
  • Indien er een voerbak met techniek voor de biggen gebruikt wordt, deze ruim afstellen en minimaal drie keer per dag de eerste week na opleg te controleren, om te voorkomen dat het oorlog wordt als er weer voer komt.
  • De gerst, een belangrijke grondstof in het biggenvoer, moet tenminste vier weken geleden geoogst zijn, dit is de norm die Agrifirm hiervoor aanhoudt. Dan is er minder kans op darmverstoringen bij de biggen.

 

Tekst: Ruben van Boekel, Agrifirm

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
Top