Dijksma presenteert nieuw Natuurpact
De partijen willen in 2027 minimaal 80.000 ha nieuwe natuur realiseren, de biodiversiteit verbeteren en internationale natuurdoelen bereiken. De beperkingen in de economische ontwikkelingsruimte door de stikstofemissie worden weggenomen, (door middel van het rekenmodel Programmatische Aanpak Stikstof-red). Daarmee zijn 40.000 extra banen gemoeid. De door het rijk voor natuur aangekochte gronden worden overgedragen aan de provincies. Er is in totaal tot en met 2017 €800 miljoen beschikbaar en daarna structureel €200 miljoen per jaar.
Klik hier om de volledige Kamerbrief te lezen.
LTO tevreden
LTO-bestuurder Siem Jan Schenk (portefeuille omgeving) zei vanmiddag in een reactie op het in Den Haag gepresenteerde Natuurpact dat het agrarische natuurbeheer in het Natuurpact de plek heeft die het verdient. Hij onderstreepte de daarin gemaakte keuzes en gestelde prioriteiten. Met bijna 70.000 bedrijven die 60% van de oppervlakte in Nederland in gebruik of beheer hebben, spelen boeren en tuinders een belangrijke rol in de leefbaarheid en de kwaliteit van de groene ruimte.
Sleutel
“Agrarisch natuurbeheer is een sleutel voor de natuur in ons land”, aldus Schenk. Hij nam stelling tegen beweringen en berichten als zou agrarisch natuurbeheer neerkomen op een nutteloze activiteit en weggegooid geld. LTO en de gezamenlijke provincies (IPO) zijn het er over eens, dat de komende jaren ca. 95 miljoen euro per jaar in agrarisch natuurbeheer wordt geïnvesteerd.
Ondernemerschap
Volgens de LTO-bestuurder is dat behalve goed voor biodiversiteit ook een kans voor agrarisch ondernemerschap: “Het beheer biedt kansen om agrarische bedrijven economisch te versterken. En, zeker zo belangrijk, er ontstaan voor alle partijen meer mogelijkheden om de verdiencapaciteit van het landelijk gebied te vergroten.” De kracht van de agrarische sector blijkt, zo stelde Schenk, uit de groeicijfers en de sterke internationale concurrentiepositie van bedrijven, waar geen andere sector tegenop kan.
Alles draait om PAS
Hij wees vooral op het belang van investeringen in de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) en het nieuwe perspectief dat daarmee ontstaat. Schenk benadrukte dat de maatregelen in het kader van de PAS ook worden uitgevoerd. Doel van de PAS is om natuurbescherming (met name een betere water- en luchtkwaliteit) te combineren met ontwikkelingsruimte van onder meer agrarische bedrijven. In natuurgebieden worden maatregelen genomen, waardoor bedrijven kunnen uitbreiden en investeren. Met extra geld voor natuurbeleid worden ook de beperkingen in de ontwikkelingsruimte voor bedrijven door de stikstofemissie weggenomen.
Tekst: Erik Colenbrander
Ervaren freelance vakjournalist (52), opgeleid als ingenieur melkveehouderij en van jongs af aan gefascineerd door de boerenwereld en in het bijzonder de melkveehouderij en het weer. Met veel plezier richt ik me de laatste jaren ook op de akkerbouw, in het kader van een 'leven lang leren'.
Tekst: Rijksoverheid, LTO Nederland