De varkensprijs, hoeveel verder zakken?
Met hoeveel gaat de varkensprijs nog verder zakken? Dat is de vraag die nu actueel is. Gaan we nog een keer met 5 centen naar beneden om in totaal met 10 centen te dalen, net zoals de Duitsers afgelopen week hebben gedaan? Of weten we de schade enigszins beperkt te houden?
De ene dwingt de ander tot het laten zakken van de varkensprijs, waar is dan het einde?
In Nederland daalde de varkensprijs met 0 tot 5 centen, afhankelijk van de mate van daling de week ervoor. Van de laatste slachterij snap ik het. Duitsland deed min 10 centen en dan kun je niet als enige de prijs laten staan. Je zou ook gek zijn, de varkens komen toch wel. Dat is het verhaal van deze weken. De ene dwingt de ander tot het laten zakken van de varkensprijs, waar is dan het einde?
Als we zover moeten dalen tot de slechtste slachterij weer winst kan maken, dan moeten we nog verder naar beneden. Als de varkensprijs daalt, gaat de prijs van de onderdelen direct mee naar beneden. Andersom is dat ook altijd zo, maar nu zitten we in een cirkel naar beneden. De Boerenvarkensprijs had vorige week nog de hoop dat we het zouden kunnen redden door een onveranderd te noteren. Nu moeten we duidelijk een stap terug en dus verlagen we met 5 centen naar 2,29 euro, ook wel wetende dat we volgende week zeer waarschijnlijk nog een stap terug moeten zetten.
De cijfers van de afgelopen weken moeten we schuldig blijven. Vakantietijd, dan is er vaak vertraging. Voor de komende week krijgen we sowieso een paar lastige dagen. De oorzaak is de te verwachten warmte, waardoor het lastig wordt om na de middag nog met varkens de weg op te gaan. Ook de vakantie zorgt voor een minder gemakkelijke planning. Varkenshouders zijn of gaan een week weg en willen eerder of even geen varkens laden. Chauffeurs zijn niet altijd voldoende beschikbaar en ook in de slachterijen is het passen en meten. Dan ligt soms de verwerkende industrie compleet stil. Augustus is altijd even wat lastig. Voor de verwachting op de langere termijn is er nog een kleine daling komende week en verder dan toch een onveranderd, maar alles is afhankelijk van wat een slachterij natuurlijk doet.
Als we Europa bekijken, dan zien we veelal Duitslandvolgers
In Duitsland ging het afgelopen week toch fout. De ISN kon de druk de week ervoor nog weerstaan, maar nu moesten ze toch buigen voor de druk van met name Tönnies, die al een aantal weken om een daling van de varkensprijs vraagt. Mede omdat Duitsland, ten opzichte van met name Nederland, de varkensprijs hoog heeft staan. Een min 10 centen was het gevolg en daarmee komt de Duitse notering op 2 euro. De Teleporc hield afgelopen dinsdag de moed er nog even in door onveranderd te noteren, ook al ging het slechts om één partij. Vrijdag moest ook de Teleporc flink naar benden en deden ze dit met 8 centen. Voor Duitsland geldt dat in sommige deelstaten de scholen alweer zijn begonnen en andere deelstaten deze zeer binnenkort ook alweer starten, zodat hier de vakantiedruk al snel aan het afnemen is. Dit kan de varkensmarkt weleens ten goede komen.
Als we Europa bekijken, dan zien we veelal Duitslandvolgers. Denemarken daalt met 5 centen. België verlaagt met 6 centen. Frankrijk zakt eveneens met 6 centen en Spanje gaat met ruim 2 centen naar beneden. Italië weet de varkensprijs nog steeds te verhogen en doet dat met ruim 2 centen.
De varkensprijsverlaging doet de moeilijke biggenmarkt zeker geen goed
Voor de biggenprijs blijft het er somber uitzien. De varkensprijsverlaging doet de moeilijke biggenmarkt zeker geen goed; al kun je ook de hoop hebben dat de verlaging van 7 euro in Duitsland ervoor zorgt dat meer varkenshouders besluiten toch weer biggen te gaan opleggen. Al weten ze dat nu opleggen betekent dat met of na Sinterklaas de varkens naar de slachterij moeten en dat is vaak niet de meest beste tijd. Duitsland dus 7 euro van de prijs eraf en daalt naar 65 euro. Spanje verlaagt met 1 euro en gaat naar 50 euro. Dat zorgt ervoor dat de prijs van de biggen in Nederland blijft dalen. De Boerenbiggenprijs daalt met 2 euro naar 61 euro. Voor de komende weken zal de markt lastig blijven.