Belgische varkensstapel neemt verder af
De daling was niet alleen zichtbaar bij vleesvarkens, maar ook bij zeugen. Daarbij verminderde niet alleen het aantal varkens, maar ook het aantal varkenshouderijen. In Vlaanderen lag de krimp op 7,4 procent en in Wallonië was dit 11,6 procent.
Volgens Francois Huyghe en Wouter Wytynck van Boerenbond komt de daling door een aantal factoren. Tegen Vilt.be zeggen ze dat er ten eerste een aantal crisissen zijn geweest .
Hoge voerkosten
De voorbije jaren hebben onze varkenshouders te maken gehad met enkele grote crisissen, waaronder de moeilijke jaren 2021 en 2022 met een forse verhoging van voederkosten die een slechte financiële situatie verder onder druk zette. Verslechterde rentabiliteit in combinatie met lagere varkensprijzen leidden tot grote onzekerheid met stoppende veehouders of veehouders die minder dieren houden.
Vergunning en vergrijzing
Daarnaast zorgt de onzekerheid rond de vergunningverlening voor een dalende varkensstapel. Door de stikstofregelgeving en moeilijkheden bij het verkrijgen van nieuwe vergunningen zagen varkenshouders hun toekomstperspectieven verslechteren. Ook speelt de vergrijzing en gebrek aan opvolging een rol in een krimp van de varkensbedrijven en varkens.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ellen Meinen
Bronnen: Statbel, Vilt.be