Graannoteringen stabiel tot licht dalend
Een grote onbekende is China met haar enorme zuigkracht voor alle grondstoffen en een speler die altijd onduidelijk is over haar eigen graanproductie.
Afwachtende verkopers
Andere factoren die vandaag een belangrijke rol spelen zijn de goed lopende graanexporten van de VS en van Europa. Het lijkt erop dat door het hoge prijsniveau van de granen in de 2e helft van het vorig seizoen de kopers afwachtend waren omdat voor het huidige seizoen fors lagere prijzen genoteerd werden. Nu de nieuwe oogst beschikbaar is zien we een inhaaleffect en worden de voorraden weer aangevuld.
Voor Europa betekent dit dat er tot nu toe vanaf 1 juli al 9,7 miljoen ton geëxporteerd is tegen 4,4 miljoen ton vorig jaar. Deze enorme exportvolumes zijn uiteraard een ondersteuning voor de graannoteringen.
Vandaag zijn en nauwelijks tekenen aan de horizon die hogere prijzen rechtvaardigen. Sterker nog: indien de export van tarwe en gerst wat afzwakt en de mais (oogst 2013) komt beschikbaar dan kunnen de graannoteringen verder onder druk komen te staan.
Fysieke markt
Op de fysieke markt stonden de graannoteringen ietsje onder druk. Voor directe levering daalde tarwe- en gerst met 1 euro/ton en maïs bleef gelijk. De noteringen voor levering op termijn daalden voor maïs en tarwe met 2 euro/ton en de gerstnoteringen bleven gelijk. De nieuwe maïs (oogst 2013) wordt half oktober in Nederland verwacht. De prijs hiervan ligt c.a. 40 euro/ton lager dan de huidige prijs.
Doordat de weersomstandigheden in de Verenigde Staten wat verbeterd zijn, daalden de sojanoteringen op de internationale markten. De dollar werd wat sterker werd waardoor de daling in Nederland in verhouding nog wat groter uitviel.
Goede sojaoogst
In de VS wordt een goede sojaoogst verwacht, ondanks dat het de laatste maand wat droog is geweest. Naast de VS zijn ook de sojaoogsten in Brazilië en Argentinië prima. China blijft zich enorm ontwikkelen als soja-importeur Dit seizoen wordt de importbehoefte geschat op 69 miljoen ton, wat 10 miljoen ton meer is dan afgelopen seizoen.
Binnenkort komt de soja nieuwe oogst uit de VS op de markt waardoor de druk op Zuid Amerika wat afneemt. De premies de nu nog betaald worden voor directe levering zouden dan een stuk kunnen verminderen waardoor de sojaprijzen bij ons kunnen dalen.
Op de fysieke markt daalden de soja en raap noteringen directe levering met respectievelijk 17 en 3 euro/ton. Voor levering op termijn daalden de sojanoteringen met 26 euro/ton en de noteringen van raapzaadschroot met 6 euro/ton.
Koers euro/dollar
Afgelopen week werd de euro sterker t.o.v. de dollar. Op vrijdag 20 september 2013 noteerde de koers euro/dollar 1,3521 tegen 1,3289 vorige week wat 0,0232 hoger is.
Tekst: Ruben van Boekel, Agrifirm