Column: Varkensmarkt is somber gestemd
Als het blijkbaar aan de slachterijen ligt, gaat de varkensprijs nog verder naar beneden. Weinig varkens maar nog minder afzet, is de veel gehoorde klaagzang. Of dit klopt, is moeilijk te zeggen. We zien wel dat in Spanje de varkensprijs nauwelijks daalt en dit land produceert voor dezelfde Europese markt als Nederland, maar ook Duitsland doet even niets.
Het prijsverschil met Duitsland komt weer op hetzelfde bedrag uit
Nederland loopt met verlagen steeds voorop en met de laatste verlaging van 5 centen komt het prijsverschil met Duitsland weer op hetzelfde uit. Beide landen hebben nu 20 centen verlaagd en nu is Duitsland weer aan zet, omdat met name Tönnies het prijsverschil te groot vindt. Feitelijk kun je zeggen dat Vion Nederland met de verlaging van 5 centen afgelopen maandag de Duitse notering dwingt om verder te dalen en dan kan Nederland ook weer naar beneden als dit gebeurt. De vraag is welke slachterij stopt hier nu mee?
Het aanbod van varkens in Nederland is niet groot. Week 31 waren het er 269.000 varkens met een slachtgewicht van 96,7 kilogram en dat is bijna 1,5 kilogram minder dan een week eerder. Slachterijen willen de varkens ook wel hebben en daarmee ondergraven ze hun eigen klaagzang. De vakanties in veel gebieden lopen ten einde en dat zorgt dat de verwerkende industrie weer varkens nodig heeft. Dit zal de vraag naar varkens laten toenemen.
Het mooie weer zorgt ook nog dat de BBQ wat vaker wordt aangestoken, dus wat is nu het probleem? Het probleem volgens de slachterijen is dat er dan nog te weinig vraag is naar varkensvlees en dus de prijs naar beneden moet. Dan is de vraag: gaat een lagere varkensprijs zorgen voor extra vraag? Dat heeft door de prijs van varkens te verlagen met 20 centen nog niet gedaan, als ik verschillende slachterijen mag geloven. De Boerenvarkensprijs verlaagt zijn prijs met 5 centen naar 2,24 euro en is bang dat we nog verder naar beneden moeten.
In China heeft de varkensprijs de wind duidelijk mee en is dit jaar al met 80 centen gestegen
In Nederland hebben alle slachterijen hun prijs met 5 cent verlaagd, terwijl Duitsland zijn notering op onveranderd heeft gehouden. De Duitse Teleporc ging ook 1 cent terug, maar nu worden de meeste varkens wel verkocht. Teleporc staat nu op 2,06 euro. Het vreemde is dat op de marktplaats van Teleporc nu een partij varkens te koop staat waar 2,145 euro voor is geboden. Daarmee kan je stellen dat de vraag naar varkens in Duitsland er duidelijk is en het aanbod niet voldoende. Vaak gaat het om een handelaar die niet aan zijn aantal varkens kan komen en op deze manier varkens bijkoopt.
België heeft zijn notering onveranderd gelaten, net zoals Denemarken. Frankrijk daalt met 6 centen net als de week daarvoor. Spanje houdt zijn notering op onveranderd, nadat het vorige week ruim 2 centen heeft ingeleverd. Italië blijft zijn prijs verhogen, nu met 3 centen en trekt zich niks aan van de moeilijk Europese markt. In China heeft de varkensprijs de wind duidelijk mee, na een zeer moeilijke periode is de prijs hier dit jaar al met 80 centen gestegen.
De biggennoteringen zullen nog verder dalen
De biggenmarkt blijft lijden onder het te grote aanbod en natuurlijk ook onder de onder druk staande varkensprijzen. Duitsland wenst zijn notering de komende week op een onveranderd te houden van 65 euro, maar Spanje ziet het overaanbod in Nederland en denkt: daar kan meer vanaf en verlaagt zijn notering met 2,50 euro naar 47,50 euro. De Boerenbiggenprijs verlaagt zijn notering met 3 euro naar 58 euro. Voor de komende weken ziet het er nog niet goed uit. De noteringen zullen nog verder dalen en dit zal nog worden versterkt, mocht de prijs van de slachtvarkens nogmaals onderuitgaan.