Vion verkoopt belang in Zuid-Duitse varkensslachterijen
De vestigingen in Vilshofen en Landshut hebben samen een slachtcapaciteit van 33.000 varkens en een uitbeencapaciteit van 650 ton per week. Beide faciliteiten zijn goed gepositioneerd om aan de vraag van de lokale markt te voldoen. Bovendien hebben ze een sterke exportpositie in Zuid-Europa.
De resterende Duitse activiteiten van Vion worden nog steeds strategisch beoordeeld en blijven gewoon doorgaan totdat verdere beslissingen zijn genomen.
‘Stabiele toekomst Duitse vestigingen’
Directeur Ronald Lotgerink van Vion licht de verkoop toe: „Met deze overeenkomst zet Vion een belangrijke stap in haar streven naar een stabiele en duurzame toekomst voor haar Duitse vestigingen. Deze beslissing is geworteld in onze langdurige en succesvolle samenwerking met EG Südbayern. We hebben er alle vertrouwen in dat beide locaties onder hun volledige eigendom succesvol zullen blijven en waarde zullen toevoegen aan de regionale voedselproductie en -voorziening.”
Erwin Hochecker, voorzitter van de raad van bestuur van EG Südbayern reageert eveneens op de aankoop: „Door de volledige integratie van deze faciliteiten zal EG Südbayern haar boeren blijven ondersteunen door toegang te bieden tot beide verwerkingsfaciliteiten en door ervoor te zorgen dat hun producten een brede markt bereiken met de hoogste kwaliteitsnormen. Onze primaire focus blijft gericht op onze leden – de boeren in Zuid-Beieren – wier harde werk en toewijding de basis vormen van ons succes. We blijven ook een toegewijde partner voor de rundvleessector in Waldkraiburg, waar we ook in de toekomst vee zullen blijven leveren.”
Onder druk
De activiteiten van Vion in Duitsland staat al geruime tijd onder druk. Vion maakte in januari van dit jaar bekend de activiteiten in Duitsland fors terug te schroeven en vier van de negen locaties te verkopen of te sluiten.
Bovendien rommelt het al weken rondom Vion. Zo zijn er geluiden binnen ZLTO of de ZLTO nog wel de juiste eigenaar is van Vion en of er niet moet worden gekeken naar nieuwe partijen voor Vion. De slachterij maakt al jaren verlies. Daarnaast is het de verwachting dat de Nederlandse varkensstapel de komende jaren fors krimpt, mogelijk wel 30 procent.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Vion Food Group
Bron: Vion Food Group