Column: De varkensmarkt stabiliseert en wordt beter
Al weken een varkensaanbod van minder dan 270.000 varkens zorgt ervoor dat er vraag is naar varkens. Vooral nu de vakanties ten einde zijn en de verwerkende industrie weer op volle toeren gaat draaien en dus varkensvlees moet hebben. Om nu te zeggen dat alle druk op de prijs is verdwenen is voorbarig, maar het wordt nu wel snel beter. Dat is in grote lijnen de situatie op de varkensmarkt.
De vraag naar varkens trekt aan en het aanbod zal vooral in Nederland blijven afnemen
De Nederlandse slachterijen hielden hun noteringen afgelopen week op onveranderd en dat mocht ook wel na het inleveren van 20 centen in de afgelopen 2 maanden. Zoals gezegd, de vraag naar varkens trekt aan en het aanbod zal vooral in Nederland blijven afnemen. Dit gegeven zal dus moeten zorgen voor minimaal een onveranderde notering de komende weken.
In Duitsland is de situatie ook weinig anders. De notering is onveranderd, Teleporc onveranderd en heeft iets meer verkocht en ook de stemming bij Tönnies is wat omgeslagen. Na weken een negatieve boodschap te hebben verkondigd, is het nu een stabiele markt dat er wordt gepredikt. Woensdag zal de notering onveranderd zijn.
In Europa is het wisselend hoe men over de markt denkt of is het nog even de prijzen achteraf iets corrigeren? Denemarken verlaagt met 5 centen in de komende week. Dit is min 16 centen in twee maanden tijd. België blijft onveranderd. Frankrijk daalt voor de vierde keer op een rij met 6 centen. Het is elke week op maandag met 1 cent verlagen en op de donderdag nog eens 5 centen eraf. Spanje verlaagt de notering met 2,5 centen. De vakanties lopen ook hier ten einde en dat betekent dat er veel minder toeristen zijn, dus is er minder vlees nodig in eigen land en Italië die verhoogt nog even met 3 centen. Dit plus 23 centen de laatste twee maanden; een schril contrast met Noordwest- Europa. De komende week zal de notering onveranderd zijn en zo ook van de Boerenvarkensprijs. Deze blijft op 2,24 euro staan. De vraag is, wat gaat Duitsland doen begin september? Kan Duitsland dan voldoende varkensvlees kwijt in eigen land of blijven ze elkaar beconcurreren op de Europese markt?
De druk op de biggenprijs zal nog wel even blijven; al zal de daling van de prijs verder afvlakken
De biggenmarkt is en blijft somber. De noteringen blijven dalen; al wordt het tempo wel minder. Het aanbod is en blijft groter dan de vraag. Mijn vraag is, hoeveel biggen zijn er wekelijks nog in Nederland? Nu worden er wekelijks 280.000 vleesvarkens afgeleverd, maar lang niet alle plekken komen weer biggen te liggen. De export, vorig jaar nog 105.000 biggen per week, is op dit moment nog 95.000 stuks. Dat is 10.000 biggen minder per week en dat gaat al meerdere weken zo. Zijn er dan al zoveel minder zeugen? Ik denk dat er niet een pasklaar antwoord is. Wel is het een feit dat het overaanbod blijft zorgen voor een dalende notering. Spanje laat zijn notering dalen naar 46 euro en Duitsland houdt zijn notering op onveranderd van 65 euro. De Boerenbiggenprijs daalt met 1,50 euro naar 56,50 euro. De druk op de biggenprijs zal nog wel even blijven; al zal de daling van de prijs verder afvlakken.
De vraag is natuurlijk ook: kan Nederland zonder Vion?
Vion blijft verder reorganiseren. Weer twee Duitse vestigingen zijn verkocht en in Nederland 165 man personeel eruit. Er worden duidelijk nu wel keuzes gemaakt. Dat moest ook wel, omdat je met een verlies van jaarlijks meer dan 100 miljoen geen lang leven meer hebt. Volgende maand komen de cijfers van 2023 op tafel. Dan wordt er weer veel duidelijk. Zijn er de juiste keuzes gemaakt, wordt er voldoende gesneden in de kosten? Maar ik kan wel meer cijfers bedenken die zeer interessant zijn. Halen de verkopers van vlees wel de maximale opbrengstprijs, maken ze de juiste keuzes op welke markten ze acteren? Zomaar een paar vragen over cijfers die ook interessant zouden kunnen zijn.
Wanneer Vion weer een winstgevend bedrijf wil worden, wat overigens goed mogelijk moet zijn, dan zullen alle cijfers van alle onderdelen tegen het licht moeten worden gehouden om op deze manier inzicht te krijgen waar eventueel wat te halen valt. Vion, heel eerlijk, ze betalen geen verkeerde prijs, maar ze zetten de prijzen wel vaak onder druk. Iets met hoge bomen vangen veel wind. Maar goed, de vraag is natuurlijk ook: kan Nederland zonder Vion?