Hogere prijzen door forse handel in tarwe
Veevoercooperatie Agrifirm meldt in zijn wekelijkse nieuwsbrief dat de laatste twee maanden de markt gestabiliseerd lijkt. Kopers houden zich erg rustig omdat ze denken dat de grote wereldproductie uiteindelijk lagere noteringen tot gevolg zal hebben maar de vraag is of dit nog gaat gebeuren.
Gestegen tarweprijzen
Dat de tarweprijzen wat gestegen zijn de laatste week heeft de verschillende oorzaken:
• Er wordt erg veel tarwe verhandeld in de wereld.
• De zorgen over de natte weersomstandigheden in Rusland.
• De aankondiging van Rusland om 6 miljoen ton tarwe aan te kopen op de interne markt om de strategische voorraden aan te vullen.
• De steeds maar toenemende vraag van China.
Graanoogstprognoses
Deze week werden er ook weer verschillende graanoogstprognoses gepubliceerd, zoals:
• Europa heeft de graanprognose voor de oogst 2013-2014 verhoogd met 3 miljoen. Het verschil met het vorige seizoen bedraagt 8,2 procent, of 23,1 miljoen ton.
• Oekraïne verhoogde de graanproductie opnieuw. Nu met 2 miljoen ton tot een totaal van 60 miljoen ton.
• Het Amerikaanse marktbureau Lanworth verhoogt in haar laatste maïsprognose de mondiale productie met 7 miljoen ton.
• Kazachstan verhoogt de graanoogstprognose met 2,2 miljoen ton tot 18,5 miljoen ton.
• Het is nog vroeg maar ook in Argentinië ziet het er goed uit voor de tarwe en werd de oogstprognose verhoogd. De oogst begint pas in november dus het is nog even afwachten.
• Het IGC verhoogt in haar prognose van september de tarweproductie in de wereld met 2,4 miljoen ton, vooral door een positieve herziening van de opbrengsten voor Europa. De maïsproductie werd met een verlaging van 2 miljoen ton wat lager ingeschat. Doordat ook het verbruik wat verminderde nemen de graanvoorraden in de wereld toe met 4 miljoen ton.
Ondanks deze bevestigingen van de diverse instanties en marktbureaus van de bumper oogsten reageren de noteringen nauwelijks en klaarblijkelijk is er al veel van dit nieuws verwerkt in de huidige marktprijzen.
Fysieke markt
Op de fysieke markt zagen we de tarwenoteringen deze week wat stijgen. Tarwe voor directe levering en voor levering op termijn steeg met 4 euro/ton, terwijl de noteringen voor gerst en maïs zo goed als onveranderd bleven.
In afwachting van de nieuwe oogst lag de handel in maïs oude oogst zo goed als stil en waren er geen prijzen bekend.
Marktinfo Soja – Raap
Op de internationale markten zagen we een daling van de sojanoteringen door de goede oogstprognoses voor Zuid Amerika en de verbeterde weersomstandigheden in de VS. Het IGC liet in haar maandelijks rapport de productie van sojabonen ongemoeid. De consumptie werd verhoogd met 2 miljoen ton waardoor de eindvoorraden daalden met 3 miljoen ton.
Op de fysieke markt daalden de soja en raap noteringen voor directe levering en voor de levering op termijn licht met 1 – 2 euro/ton.
Koers euro/dollar
Afgelopen week werd de euro wat zwakker t.o.v. de dollar. Op vrijdag 27 september 2013 noteerde de koers euro/dollar 1,3493 tegen 1,3521 vorige week wat 0,0028 lager is.
Tekst: Ruben van Boekel, Agrifirm