Europese activiteiten Smithfield Foods voortgezet als Morliny Foods
Varkensvleesgigant Smithfield Foods gaat Europese activiteiten afsplitsen en verzelfstandigen
Zo maakte Smithfield Foods afgelopen dinsdag 27 augustus bekend. In het afgelopen decennium heeft Smithfield Foods de Noord-Amerikaanse activiteiten getransformeerd door de winstbijdrage van het segment verpakte vleesproducten met hogere marges te laten groeien en aanzienlijk uit te breiden, terwijl de kostenstructuur bij de productie Fresh Pork en op de varkenshouderijbedrijven van het concern werden verbeterd.
Smithfield verwacht in Noord-Amerika groei te blijven realiseren, met name door het marktaandeel in verpakt vlees uit te bouwen. De Noord-Amerikaanse aanwezigheid van Smithfield Foods omvat tevens een meerderheidsbelang in Altosano, voorheen bekend als Granjas Carroll de México, een joint venture in Mexico en een van de toonaangevende leveranciers van vers varkensvlees in dat land.
Andere marktdynamiek
Morliny Foods heeft een regiospecifieke groeistrategie aangenomen om een meer gefragmenteerde Europese markt aan te pakken met een andere marktdynamiek dan in Noord-Amerika. Het bedrijf levert vers varkensvlees en pluimveevlees en verpakt vlees op het hele continent vanuit vestigingen in Polen, Roemenië, Slowakije, Hongarije, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.
Het moederconcern van Smithfield Foods en Morliny Foods is de Chinese WH Group. Smithfield Foods en Morliny Foods blijven dochterondernemingen van de WH Group. Dat is het grootste varkensvleesbedrijf ter wereld met het grootste marktaandeel in China, de Verenigde Staten en markten in Europa. Het bezit veel bekende merken en onderscheidt zich door wereldwijd marktleiderschap in alle segmenten van de varkensvleeswaardeketen, inclusief verpakt vlees, verse varkens- en varkensproductie.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Smithfield Foods