Max Tönnies: ‘Duitsland heeft juist meer varkens nodig’
In een interview met de ‘Süddeutsche Zeitung’ beschreef Tönnies dit als een verkeerde zet met betrekking tot de varkenshouderij: „Duitsland heeft meer varkens nodig, niet minder”, zei de 34-jarige, die geleidelijk het beheer van het miljard varkensvleesconcern van zijn vader Clemens overneemt. „De opbrengst en financiën dat wij verliezen is wat Spanje wint”, aldus Tönnies.
Duitsland moet nu al varkensvlees uit Spanje importeren en dat is slecht voor het klimaat, beredeneert vleesverwerker. „Varkens in Spanje krijgen immers soja uit Zuid-Amerika, wat het regenwoud in gevaar brengt. In Duitsland is dit niet het geval. Duits varkensvlees is het meest klimaatvriendelijke ter wereld”, zegt Tönnies, wiens bedrijf de grootste varkensslachterij in Duitsland is.
Afname aantal slachtingen
Het aantal varkenshouders en varkens daalt in Duitsland en daarmee ook het aantal slachtingen. „Een paar jaar geleden werden er in Duitsland wekelijks een miljoen varkens geslacht”, gaat Max Tönnies. „Nu zijn het er nog maar 700.000.” Maar hij gaat ervan uit dat dit het basisniveau heeft bereikt waarmee de Duitse varkenshouderij voor de toekomst kunnen rekenen.
Vleesvervangers
Tönnies maakte ook bekend dat zijn bedrijf voor het eerst investeerder was geworden in een start-up voor alternatieve eiwitten, oftewel veganistische vleesvervangers: het Berlijnse bedrijf Nosh dat volgens Tönnies eiwitten haalt uit een Japanse schimmel die zogenaamde bindmiddelen heeft voor de productie van kunstvlees. Voor Tönnies is deze investering een baanbrekende stap. Eerder maakte Tönnies ook vegetarische worsten, maar stopte daarmee. Volgens topman Clemens Tönnies was er in Duitsland geen markt voor nepvlees en het was bovendien niet lekker.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Tönnies
Bron: Süddeutsche Zeitung