Minister Wiersma: sturen op stikstofruimte op dit moment juridisch niet mogelijk
De Kamer vroeg via moties of de minister de regie wilde pakken, zodat de schaarse stikstofruimte gaat naar projecten die de samenleving ten goede komen, zoals woningbouw of de energietransitie, en deze niet voor bijvoorbeeld een natuurvergunning van Schiphol wordt gebruikt. De Kamer vroeg het kabinet meermaals of het daar een stokje voor wil steken.
Rol overheid op markt
Echter, het sturen op de inzet van stikstofruimte vanuit de overheid is niet eenvoudig. Uit de juridische analyse blijkt volgens Wiersma dat het moeilijk is te verantwoorden waarom sommige activiteiten voorrang krijgen boven andere. Daar is wettelijke verankering voor nodig. ‘Dit wordt als ingrijpend beschouwd, omdat het bevoegd gezag zo immers via het instrument van vergunningverlening indirect oordeelt over de vraag of bepaalde maatschappelijke ontwikkelingen meer of minder prioriteit toekomt dan economische activiteiten van private initiatiefnemers. Dit zal lastig te motiveren zijn vanuit de eisen van proportionaliteit, noodzakelijkheid en geschiktheid’, schrijft Wiersma in deze Kamerbrief.
De minister is daarom duidelijk. ‘Deze wijze van sturing op schaarse stikstofruimte zal ik daarom niet invoeren en ik beschouw daarmee de moties als afgedaan’, schrijft Wiersma in deze Kamerbrief.
Extern salderen
Bovendien zou het effect van deze wettelijke sturingsmaatregel zijn dat boeren en andere ondernemers geen gebruik meer zouden kunnen maken van extern salderen, een methode die nu veel wordt gebruikt om vergunningen te verkrijgen.
In plaats daarvan blijft het huidige stikstofregistratiesysteem (SSRS) in gebruik. Dit systeem zorgt ervoor dat stikstofruimte vrijkomt door maatregelen die stikstofuitstoot verminderen. Deze ruimte wordt met voorrang toegewezen aan PAS-melders, woningbouwprojecten en Rijkswegen. Zo houdt de overheid toch enige controle over wie stikstofruimte kan gebruiken, maar dan wel binnen de mogelijkheden van de wet.
Wiersma heeft ook aangekondigd dat ze verder gaat onderzoeken hoe stikstofruimte in de toekomst beter kan worden verdeeld. De resultaten van dit onderzoek worden begin volgend jaar verwacht en kunnen belangrijk zijn voor boeren en andere ondernemers.
Debat
De Kamer debatteert woensdagmiddag van 13.00 uur tot 19.00 uur over stikstof, het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) en natuur. De verdeling van stikstofruimte kan dan ook ter sprake komen.
Tekst: Robert Hüsken
Robert Hüsken is freelance tekstschrijver en podcastmaker voor diverse bedrijven, media en andere organisaties.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief
Bron: Rijksoverheid