Vier procent daling in afzet vochtrijke diervoeders in 2023
De daling werd gezien bij vrijwel alle producenten: de graan- en aardappelverwerkende industrie, de zuivel- en suikerindustrie en de fermentatie- en alcoholindustrie. Bij de inventarisatie betrekt CFa de afzet van haar leden en van andere distributeurs aan veehouders in Nederland.
De belangrijkste vochtrijke diervoeders zijn al jarenlang aardappelproducten, tarwegistconcentraten, perspulp, tarwezetmeel, bierbostel, maisglutenvoer en kaaswei. Samen vormen deze producten bijna 95 procent van de afzet van vochtrijke diervoeders. De totale hoeveelheid vochtrijke voedermiddelen komt overeen met bijna 1,2 miljoen ton droge voedergrondstoffen.
Varkens
De hoeveelheid vochtrijke voedermiddelen in het rantsoen van Nederlandse varkens daalde licht in 2023 met 4 procent tot 2,8 miljoen ton. Het aanbod aardappelproducten, tarwezetmeel, biergist, en weiproducten was lager dan in 2022. De belangrijkste producten voor de varkenshouderij blijven tarwezetmeel, aardappelstoomschillen, zuivelproducten en tarwegistconcentraten.
Reductie CO2
Genoemde voeders zijn co-producten van de productie van voedingsmiddelen. Ze zijn gewaardeerd als voedingsbron, geven volgens CFa rendement voor producent en afnemer en passen in de circulaire economie: veehouders benutten de waardevolle en nutritierijke (eiwit)producten uit de regio. Bovendien is bij de productie te besparen op droogkosten en zo draagt het bij aan het reduceren van de CO2-uitstoot van voedingsmiddelenbedrijven én de veehouderij.
Tekst: Redactie Pig Business
Beeld: Duynie
Bron: CFa