Goede vraag naar vleesvarkens geeft nog geen hogere prijs
Wat zich eigenlijk al weken voordoet, blijft voortduren: de varkens graag willen hebben maar niet meer betalen. ‘Het afnemende aanbod vindt snel zijn weg naar de slachterij’ of ‘slachterijen bellen om varkens’. Zomaar een aantal uitspraken van afgelopen week dat duidelijk aangeeft dat een verdere daling van de varkensprijs allang weer achter ons ligt en het wachten is welke slachterij als eerste meer wil betalen om zijn slachthaken beter bezet te krijgen. Natuurlijk hebben de slachterijen het nog steeds over een niet al te gemakkelijke afzet, maar waarom dan wel extra varkens willen hebben?
Dan zijn er toch een slordige 30.000 varkens minder per week dan een jaar geleden
Helaas zijn de aantallen slachtingen van week 35 nog niet bekend, maar deze zullen vermoedelijk rond de 260.000 varkens liggen. Met nog eens 14.000 varkens op de export blijven we onder de 275.000 dieren steken en dan zijn er toch een slordige 30.000 varkens minder per week dan een jaar geleden. Natuurlijk, Nederland blijft een exporterend land, maar het neemt nu wel snel af van wat er op export moet.
Zoals gezegd, een goede vraag naar varkens leidt komende week niet tot een hogere varkensprijs en daarom houdt de Boerenvarkensprijs zijn notering onveranderd op 2,24 euro. In Duitsland daar maakt de Teleporc al wel een stapje voorwaarts. Afgelopen vrijdag was er de eerste stap, een plus 3 centen erbij op de Teleporc-veiling.
Een vlotte handel maakte een stapje voorwaarts mogelijk en als je de handelaren in Duitsland hoort, zijn slachterijen al op zoek naar meer varkens en dat zorgt er dan nu ook voor dat er de laatste weken alweer meer varkens vanuit Nederland de grens overgaan. Als dit de komende weken nog meer wordt versneld, dan zullen de Nederlandse slachterijen het gat met de Duitse prijs moeten verkleinen. Anders verliezen ze de strijd om varkens. Er is dus weer een interessante ontwikkeling op de markt en dat zou kunnen leiden tot een hogere varkensprijs en het eerste in Nederland.
In Europa is het rustig met de varkensprijs. De verlagingen zijn verleden tijd, op Frankrijk met min 0.9 cent na. Ook Spanje kan zijn prijs na een paar weken van verlaging weer op onveranderd houden en dat zegt toch veel over de prijs van varkensvlees op de Europese markt. Italië blijft doorgaan met verhogen en doet het met steeds grotere stappen, nu met plus 4 centen. Het zal nog wel te vroeg zijn voor een kleine verhoging, maar helemaal onwaarschijnlijk is dit voor de komende weken ook nog niet.
Het aanbod van biggen is en blijft ruim en het is nog steeds lastig om een plekje te vinden
De biggenmarkt blijft op zijn gat zitten. Wel een onveranderde prijs, omdat verder verlagen de biggenmarkt ook niet meer helpt, is het antwoord dat je hoort op de vraag: wat gaat er met de prijs gebeuren? Het aanbod van biggen is en blijft ruim. Voor deze biggen is het nog steeds lastig om een plekje te vinden. Ook de export blijft heel gewoon en daar is dus ook nog geen plek voor deze biggen.
Het wachten is op week 43. Dat is de week waarin de biggenprijs vaak weer begint te stijgen, maar dat duurt allemaal nog wel lang. De volgende optie zou een stijgende varkensprijs kunnen zijn, zodat de export van biggen versneld kan gaan aantrekken en het overschot sneller een plekje vindt. De biggenprijs blijft in zowel Duitsland als in Spanje onveranderd en zo ook de Boerenbiggenprijs. Deze blijft op een onveranderd van 56,50 euro staan.