Rabo: Nederland lijkt op bananenrepubliek
„De staatsschulden zijn veel hoger dan voor de crisis. Daarom is de foutenmarge voor de politiek komende jaren flinterdun. Wat dat betreft is het te betreuren dat velen in het buitenland vinden dat het Nederlandse parlement steeds meer kenmerken krijgt van een bananenrepubliek. Zoveel partijen en partijtjes hebben hier zo weinig visie, doelen en inzichten en richten zich vaak maar op een enkele zaak of onderwerp.”
Positief
Bruggink zei dat bij de ondernemersbijeenkomst van het hippisch evenement CSI Salland dit weekend in Mariënheem. Na een sombere terugblik op de jarenlange crisis, waarbij een Amerikaanse bank met een waarde van 250 miljard binnen enkele maanden verschrompelde tot 2,5 miljard, bleek Bruggink behoorlijk positief over de komende jaren.
„Economisch gezien is er geen enkele reden voor het huidige pessimisme. Ik verwacht in 2014 een definitief herstel."
Hoge economische groeicijfers van meerdere procenten verwacht Bruggink komende jaren niet meer. „Eigenlijk kon dat voor de crisis ook helemaal niet. Een flink deel van die groei was namelijk te danken aan geleend geld.”
Voedsel
Kritisch was hij over de relatie tussen de Nederlander en zijn voedsel. „Nergens ter wereld betalen we zo’n klein deel, zo’n 13 procent van ons besteedbaar inkomen, aan ons eten. En nergens wordt ook zoveel geklaagd over voedselveiligheid, duurzaam en groen. Alleen kiest de Nederlander dus altijd het allergoedkoopste."
De komende jaren krijgt de wereld er 2 miljard mensen bij die allemaal gevoed zullen moeten worden, stelt hij. De hoogproductieve landbouw in Nederland moet dan het goede voorbeeld geven. „De Arabische Lente werd aangewakkerd omdat de inwoners van Egypte gemiddeld 60 procent van hun geld moesten betalen aan voedsel. Als dan het meel nog duurder wordt, krijg je enorme sociale onrust. We hebben allemaal de gevolgen gezien.“
Tekst: Lauk Bouhuijzen
Beeld: Rabobank