Veel boer-boer transporten pas achteraf gemeld
De NVWA-inspecteurs controleerden deze zomer 50 transporten. In een groot aantal gevallen meldden de boer pas achteraf de transporten aan in het systeem. Een fout die voorkomt uit onwetendheid, meldt de NVWA op haar site. ‘De boeren zijn nog niet voldoende bekend met de verplichtingen van het aanmeldsysteem rVDM.’
Vooral uitleg, weinig boetes
De inspecteurs hebben boeren die niet op tijd meldden, gewezen op hun verplichting de transporten tijdig aan te melden. Uit de controles kwam duidelijk naar voren dat deze boeren niet uit waren op economisch gewin of het verdoezelen van een milieudelict. Bij boeren die wel met die intentie te laat meldden, is proces-verbaal opgemaakt.
Tot 1 januari 2023 gaven boeren, middels een VDM-formulier, achteraf aan RVO door welke meststransporten hadden plaatsgevonden. Met het invoeren van het rVDM moeten boeren de messtransporten melden voor ze gaan rijden. Deze werkwijze biedt RVO de gelegenheid de gegevens van leverancier, afnemer en andere data vooraf te controleren. Het vooraf doorgeven van de transporten vergemakkelijkt de handhaving voor RVO.
Kentekens ontbreken
Uit dezelfde controles komt naar voren dat bij een aantal rVDM-meldingen de kentekens van de betrokken voertuigen niet zijn opgegeven. Sinds de invoering van de kentekens op voertuigen is het verplicht deze te vermelden in het rVDM. ‘De merknaam van bijvoorbeeld een trekker volstaat dus niet’, meldt de NVWA op haar site.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: NVWA