Van Rooi introduceert ‘Verde Varken concept’ voor ondernemerschap en dierenwelzijn
Samenwerking met focus op dierenwelzijn en milieubescherming. De stichting is opgericht met een selecte groep varkenshouders die voldoen aan de strenge ketenvoorwaarden van Verde Varken. Deze voorwaarden gaan verder dan slechts ‘een beter leven voor het dier’. De stichting streeft volgens Van Rooi naar een waardeketen die de productie van kwalitatief goed en betaalbaar varkensvlees borgt. Deze productiekwaliteit is gebaseerd op milieubewustzijn, duurzaamheid, biodiversiteit, circulariteit en transparantie binnen de keten.
Win-winsituatie
Addy Van Rooi, van Van Rooi Group, geeft aan dat het succes van de ambitie voor een duurzame voedselproductie afhangt van de betrokkenheid en het voordeel voor alle partijen in de keten. Het moet een win-winsituatie voor de hele keten zijn. „De varkenshouders binnen de Verde Varken-keten worden beloond met een ketenspecifieke prijs. We hopen dat veel ketenpartners zich aansluiten bij Verde Varken. Samen blijven we de stichting ontwikkelen en passen we processen aan om voorbereid te zijn op de uitdagingen van de toekomst.”
Wat Verde Varken volgens Van Rooi uniek maakt, is de nadruk op het evenwicht tussen natuur, dier en goed ondernemerschap. De keten draagt de verantwoordelijkheid voor het beheren van processen, maar zet zich ook in voor voortdurende verbetering, in samenwerking met alle betrokken partners. Stap voor stap wordt gewerkt aan de verdere verduurzaming van de varkenssector, met speciale aandacht voor het verbeteren van dierenwelzijn.
Data en ketenmanagementsysteem
Door samen te werken met partners streeft Verde Varken naar een positieve impact op de voedselproductie en op het welzijn van onze planeet. Naast varkenshouders zijn partijen uit de genetica, veevoer-producenten, dierenartsen en transporteurs aangesloten bij de stichting. Alle betrokken partijen zullen gezamenlijk en in overleg werken aan de verbetering van de keten. Dit proces wordt ondersteund door data, verzameld via het ketenmanagementsysteem dat Van Rooi Group ontwikkelt.
CO2-voetafdruk
De deelnemende varkenshouders hebben, in samenwerking met Mérieux NutriSciences (het vroegere Blonk Consultancy), ook de CO2-voetafdruk van hun varkensproductie nauwkeurig in kaart gebracht. Hierbij is gebruikgemaakt van een Life Cycle Approach (LCA) waarin factoren als voersamenstelling (mengvoer, losse grondstoffen en natte bijproducten), veestapelontwikkeling, staltype, mestbewerking en energiegebruik zijn geanalyseerd.
Tekst: Redactie Pig Business
Beeld: Van Rooi
Bron: Van Rooi