‘Meer melkvee ten koste van varkens’
Maar daar zal het ook bij blijven, voorspelt Strijker. „De melkveestapel en de melkproductie zullen niet ineens explosief groeien als het melkquotum in 2015 wordt afgeschaft. De strenge mestwetgeving maakt dat onmogelijk.”
Melkproductie stijgen
Melkveehouders hebben volgens de landbouweconoom hoge kosten om overtollige mest kwijt te raken. „De melkproductie zal daardoor hooguit met 20 procent stijgen. De nieuwe stallen die de laatste jaren in het landschap verrijzen, zijn dan ook niet de voorbode van een melkvee-explosie, maar de laatste voorbereidingen van boeren op de nieuwe situatie."
Het mestquotum is een hard plafond, stelt Strijker. „Het Nederlandse mestquotum is vooral ingegeven door de enorme mestproductie bij de intensieve veehouderij in Brabant en Gelderland, maar uiteindelijk ingevoerd als een nationale regeling. Dat betekent dat ook in regio’s waar strikt genomen best wat mest bij kan, zoals het noorden, dezelfde strenge regels gelden. Boeren willen de landelijke werking van de regeling graag terugdraaien, maar dat zie ik er niet van komen. En hoewel er aardig verdiend wordt in de melkveehouderij, zijn de marges ook weer niet zo groot dat het voor boeren financieel voordelig is om overtollige mest te laten verwerken."
Tekst: Ruben van Boekel