Column: Toeslagen op de varkensprijs zorgen voor een iets betere prijs
Het is allemaal niet heel veel, maar slachterijen doen meer moeite om handelaren en varkenshouders aan zich te binden en betalen een iets hogere toeslag van 1 of 2 centen. Dat dit zou gebeuren, werd al wel verwacht. Er is namelijk een vraag naar de varkens, maar men wil de notering niet verhogen. Dan moeten slachterijen voor alle varkens meer betalen en nu nog maar voor een klein gedeelte. Wie dus oplet en zijn mond opentrekt, ontvangt een wat hogere prijs. Vaste contracten hebben vooralsnog het nakijken.
Afgelopen week hielden alle Nederlandse slachterijen hun notering op onveranderd en dat gebeurt komende week ook
Dit is wat er afgelopen week is gebeurd: een goede vraag naar varkens en geen hogere notering. Cijfers van aantallen zijn al een paar weken niet meer vrijgegeven, maar uit reacties van handelaren en ook de vraag bij verschillende varkenshouders om de varkens iets eerder te leveren, merkt men duidelijk dat het aanbod krap is. Afgelopen week hielden alle Nederlandse slachterijen hun notering op onveranderd en het lijkt erop dat dit de komende week ook gebeurt. De Boerenvarkensprijs laat zijn notering wel met 1 cent naar 2,25 euro stijgen en dit is vooral ingegeven door de hogere toeslag.
In Duitsland is het weinig anders. Alleen is het aantal varkens nagenoeg gelijk aan dat van het jaar ervoor. De prijs blijft ook hier onveranderd. Teleporc deed vorige week nog een poging om de prijs omhoog te krijgen, maar heeft deze verhoging afgelopen week al bijna weer ingeleverd. Het geloof in een spoedige verhoging van de varkensprijs is daarmee ook alweer verdwenen.
In België en Denemarken staan de noteringen ook op een onveranderd. In Frankrijk blijft de prijs dalen: al is de daling elke week weer minder. Deze week was het 0,7 cent. In Spanje daalt de notering wekelijks met ruim 2 centen en Italië weet men de prijs elke week weer op een hoger niveau te krijgen. Deze week komen er ook weer ruim 4 centen erbij. Al met al is er vraag naar varkens, maar dat resulteert nog niet in een hogere prijs of de slachterijen moeten hun toeslagen gaan inwisselen voor een hogere notering.
Er is nog steeds een groot aanbod aan biggen en deze kunnen niet altijd worden geplaatst
Op de biggenmarkt wordt de stemming iets beter. Er is echter nog steeds een groot aanbod aan biggen en deze kunnen niet altijd worden geplaatst. Wel is het zo dat er voor grotere koppels iets meer wordt betaald en dus tevens meer biggen weggaan. Dit zal dus het begin zijn van de oplossing van het overschotprobleem. Dat dit nog niet direct zal leiden tot een veel hogere biggenprijs mag duidelijk zijn. De biggenprijs in Duitsland is onveranderd 65 euro. In Spanje is de notering onveranderd 46 euro en ook de Boerenbiggenprijs blijft onveranderd op 56,50 euro.
Voor de komende weken zal er weinig verandering zijn. De markt zal zich eerst van het overschot moeten ontdoen en het kan nog wel eens meerdere weken duren voordat deze klus is geklaard. Dan nog blijven er wekelijks biggen over, doordat vele vleesvarkenshouders ermee zijn gestopt.