Weet je wat de impact van droge stof op de brijvoergift is?
Sterker nog, een correcte droge stof bepaling heeft invloed op een groot aantal belangrijke productieparameters zoals:
- Kosten bijproducten
- Rantsoensamenstelling
- Mestproductie
- Wateropname
- Verpompbaarheid brij
- Vermorsing
- Voederconversie
- Voederopname
Wist je dat…
- de nutriëntgift er volledig naast kan zitten als het droge stof percentage, zoals ingesteld in de computer, te veel afwijkt van de werkelijkheid?
- de varkens per procent droge stof afwijking ruim 100 kg extra mest produceren?
- een ongewenste droge stof afwijking van 1% op het afmestvoer 1,3 punt scheelt op de voederconversie?
- het soortelijk gewicht van de brij ook belangrijk is? Wanneer de instelling ‘soortelijk gewicht’ niet geactiveerd is in de software, krijgen de laatste ventielen in het circuit telkens 6 tot 9% voer te veel.
Benieuwd hoe we aan deze stelregels komen? Lees dan de volgende rekenvoorbeelden.
Nutriënten in rantsoen
Je rekent met 12% droge stof bij de aardappelstoomschillen. Stel dat je 5% aardappelstoomschillen opneemt in jouw rantsoen op droge stof basis, dan doseert de brijvoerinstallatie 9,58 kg aardappelstoomschillen in 100 kg brijvoer. Stel dat het droge stof percentage van de aardappelstoomschillen in werkelijkheid slechts 10% is, dan had de brijvoerinstallatie 11,5 kg aardappelstoomschillen moeten in doseren op 100 kg brijvoer.
Dat is een afwijking van 17%. Het zetmeelniveau in het afmestvoer ligt dan behoorlijk onder het gewenste niveau.
Mestproductie
Stel: 1 varkensplaats heeft een voederverbruik van 750 kg per jaar. Als het brijvoer gemiddeld 23% droge stof heeft, dan betekent dit een verbruik van 2870 kg brijvoer per plaats per jaar. Als je brij van gemiddeld 24% droge stof voert, kom je uit op 2750 kg brijvoer per plaats per jaar. Dat betekent een verschil van ruim 100 kg mest per procent droge stof per plaats per jaar.
Soortelijk gewicht brij
Op het moment dat de brijvoerinstallatie het laatste voer in de leiding uit doseert met behulp van de stuurvloeistoftank, speelt het soortelijk gewicht een belangrijke rol. De brijvoerinstallatie registreert een afname van de stuurvloeistoftank (veelal water met een soortelijk gewicht van 1,00 kg/l) terwijl er brij wordt uit gedoseerd (vaak met een soortelijk gewicht van 1,06 tot 1,09 kg/l). Als de soortelijk gewichtsinstelling niet actief is, krijgen de laatste ventielen op het circuit dus telkens 6 tot 9% voer te veel.
Advies nodig?
Heb je advies of hulp nodig bij de drogestofbepaling van de bijproducten of het doormeten van uw brijvoerinstallatie? Neem dan contact op met een van onze brijvoerspecialisten. Bel onze klantenservice op 088 - 024 80 70 of mail naar varkens@forfarmers.eu.