Tarweprijzen stijgen verder
Veevoerfabrikant Agrifirm meldt dat er zorgen zijn over de regen in Rusland en vorst in Brazilië en Argentinië onderstrepen de zorgen over de balansen in de tarwe. In Rusland regent het zoveel dat 18 procent procent van het wintergraan niet gezaaid kan worden volgens het Russische marktbureau SovEcon. In plaats van 17 miljoen hectare, wordt er 3 miljoen minder gezaaid. Dat is de laagste oppervlakte in ruim 20 jaar.
Inzaai tarwe
Ook in Oekraïne heeft de inzaai een enorme vertraging opgelopen. Volgens de laatste berichten is slechts 65 tot 80 procent ingezaaid van het geplande areaal. In grote delen van Rusland en Oekraïne is het binnen 1 week te laat om nog graan te zaaien. De kans op uitwintering neemt dan toe. Analisten verwachten dat het kleien areaal de tarweprijs ondersteunt. In de Verenigde Staten en Europa verloopt de inzaai van het wintergraan voorspoedig door het mooie weer.
Een positief bericht komt van de Canadese tarweoogst dat afstevent op een nieuw opbrengstrecord volgens diverse analisten. De oogst loopt goed en dit leidt ertoe dat het record van 1990 met 32,1 miljoen ton verbroken wordt met 1 a 2 miljoen ton.
Maïs
In tegenstelling tot de tarwe, zijn de opbrengsten van de maïs groot en nemen de voorraden toe het komende seizoen. Dit zorgt ervoor dat de gang naar boven niet zo hard meer gaat. De maïsproductie in Brazilië verdubbelde bijna over het afgelopen decennium, terwijl de binnenlandse consumptie maar met 50 procent toenam. Dit resulteert in een grotere beschikbaarheid van maïs voor de export.
Brazilië heeft daarmee officieel de VS verslagen als werelds grootste exporteur van maïs. Het Zuid-Amerikaanse land vertegenwoordigt nu 25 procent van de wereldhandel. Wanneer de uitbreidingen in Zuid-Amerika doorgaan kan het een grote impact hebben op de Amerikaanse maïsmarkt.
Soja en raap
Zowel de soja als raap zijn afgelopen dagen gestegen na een eerdere daling in het begin van de week. De daling was het gevolg van grotere voorraden soja dan verwacht in het USADA rapport, dat afgelopen maandag is uitgekomen.
De stijging van raapschroot is te wijten aan het voorstel om verhoogde heffingen in te stellen tegen het 'dumpen' van biodiesel op de Europese markt door Argentinië en Indonesië, steeg de prijzen van koolzaad deze week. De Europese Commissies vindt dat beide landen de Europese biodieselsector kapot maakt voor dumping en dat geeft oneerlijke concurrentie met de Europese fabrieken .
Koers euro/dollar
Afgelopen week werd de euro sterker t.o.v. de dollar. Op vrijdag 4 oktober 2013 noteerde de koers euro/dollar 1,3610 tegen 1,3493 vorige week wat 0,0117 hoger is.
Tekst: Ruben van Boekel