Kraamzeug heeft baat bij voldoende langzaam verteerbaar eiwit in het voer
Zeugen in de kraamstal teren in op hun lichaamseiwitreserves om voldoende melk voor hun biggen te produceren. Dat kan een negatief effect hebben op de productieresultaten. Het verbeteren van de efficiëntie van het gebruik van de eiwitten in het voer is daarom van groot belang.
Hao Ye toont aan dat een langzamere verteringssnelheid van de eiwitten in het voer van zeugen in de kraamstal de groei van de geboren biggen kan stimuleren terwijl het verlies aan lichaamseiwitten van de zeug wordt beperkt. Het verminderen van het totale gehalte aan ruw eiwit in het voer verhoogt de eiwitefficiëntie en hoeft de lactatieprestaties van de zeug niet nadelig te beïnvloeden bij een voldoende hoog percentage langzaam verteerbaar eiwit in het voer.
De onderzoeker ontdekte ook dat bij een verslechtering van de lichaamsconditie van zeugen in de kraamstal de concentratie plasma progesteron in het bloed lager wordt, wat de ontwikkeling van de conceptus op dag 8 na de ovulatie kan belemmeren, hetgeen van invloed kan zijn op de volgende worp. Zo meldt Wageningen University & Research.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Wageningen University & Research