Column: Varkensprijs kijkt omhoog
Wat heb je eraan, zal je zeggen. Maar het begint wel vaak met het omhoog kijken. De druk komt van onderen. De vraag naar varkens is er. Het aanbod wordt steeds minder en dan moet het toch een keer gaan gebeuren; al zullen het zeker geen grote stappen zijn. De vraag is, wie hapt het er het eerste? Of anders gezegd, wie wil de haken zo vol mogelijk hangen?
Een ding is duidelijk, de handelaren zijn het met de Boerenvarkensprijs eens
Er zijn weer aanbodcijfers. Week 37 werden er 266.000 varkens geslacht, de weken ervoor altijd rond de 269.000 dieren. Tel je de aantallen bij elkaar op en ook de exportcijfers, dan waren er in vier weken 100.000 slachtvarkens minder in Nederland. 25.000 stuks per week en het aantal zal blijven dalen, terwijl in 2023 vanaf week 39 er wekelijks meer dan 290.000 varkens werden geslacht. Dit gegeven zal toch tot een wat betere prijs moeten leiden.
Is het Vion, die maandag al met een hogere prijs gaat komen of moeten we wachten tot woensdag? Dan is het de vraag, is het een Nederlandse slachterij of gaat zoals gewoonlijk Duitsland het eerste verhogen? Een ding is duidelijk, de handelaren zijn het met de Boerenvarkensprijs eens: we verhogen met 1 cent naar 2,26 euro.
Duitsland is ook weer vriendelijker. Hier is er weer meer vraag naar varkens; al is Teleporc afgelopen vrijdag slechts met 1 cent gestegen. Wel werden er varkens verkocht voor 2,095 euro, dus 9,5 centen hoger dan de notering en op marktplaats van Teleporc werden varkens verkocht voor 10 centen boven de notering. Met andere woorden: er zijn slachterijen die meer willen betalen dan de notering. In de nieuwsbrief van Tönnies wordt niet meer geklaagd dat het vlees moeilijk weg wil. Eerder nog een hoger aanbod van varkens vindt gemakkelijk zijn weg in een stabiele vleesmarkt. Of dit aanbod hoger wordt, zullen we even moeten afwachten.
In België en ook in Denemarken zijn de noteringen onveranderd. In Frankrijk is de varkensprijs toch weer harder aan het dalen. Afgelopen week met 5 centen. Spanje daalt wekelijks, omdat het toeristenseizoen is afgelopen, dit keer met 2,5 centen. Italië noteert echter wekelijks een hogere prijs en de stijging wordt elke week ook nog eens meer. Deze week er 4,9 centen erbij, ondanks dat er Afrikaanse varkenspest is. Of zorgt dit werkelijk voor een lager aanbod, zodat hierdoor de prijzen blijven stijgen?
Het overaanbod biggen vindt ook maar moeilijk zijn weg in de export
Op de biggenmarkt valt er nog maar weinig te beleven. Grotere koppels gaan dan wel iets gemakkelijker weg, maar er zijn nog teveel biggen waar handelaren aan verliezen. En zolang dit is, zal de biggenprijs niet of nauwelijks gaan stijgen. Er is nog steeds een te groot aanbod. De reden is inmiddels wel bekend en dit overaanbod vindt ook maar moeilijk zijn weg in de export. Wekelijks gaan er 10.000 biggen minder op export dan een jaar geleden. Er zijn natuurlijk ook minder biggen dan in 2023, maar er zijn er nog teveel. Elk jaar in week 43 is meestal het moment dat de biggenprijzen weer gaan stijgen, dus we moeten nog een maand geduld hebben. De Boerenbiggenprijs blijft onveranderd op 56,50 euro.