Brabantse varkenshouder moet bouw stallen weer stil leggen: 'Zo stoten we de komende jaren alleen nog maar meer ammoniak uit'
Volgens de rechter is het onvoldoende bewezen dat de combiluchtwassers in de nieuwe stallen de ammoniakuitstoot voldoende omlaag brengen, schrijft het Brabants Dagblad. De provincie is ervan uitgegaan dat deze de ammoniakuitstoot met 85 procent terugbrengen.
Van de Wouw wil zijn oude stallen afbreken en nieuwe stallen bouwen om het aantal varkens te kunnen uitbreiden van 10.000 naar 18.000. Met de aanleg van een nieuwe stal was hij al begonnen.
Grote tegenvaller
Deze nieuwe uitspraak is voor Van de Wouw een grote tegenvaller. „Ik dacht dat we met zijn allen terug moesten met de uitstoot. Nu laten ze ons de traditionele stallen houden en de luchtwassers niet plaatsen. Dan stoten we de komende jaren alleen nog maar meer ammoniak en stikstof uit.”
De rechter verwijst naar een uitspraak van de Raad van State twee weken geleden over een varkenshouderij in Reusel. De bestuursrechter oordeelde dat eerdere onderzoeken en de aangeleverde gegevens van het college van B&W in Reusel onvoldoende bewijs leveren dat de luchtwassers de uitstoot voldoende terugdringen. De Raad van State heeft in deze zaak ook de natuurvergunning vernietigd.
Zelfde type luchtwassers
Omdat de varkenshouder in Reusel hetzelfde type combiluchtwassers gebruikt als Van de Wouw gelden hier dezelfde regels. Het toevoegen van extra voorschriften aan de natuurvergunning, zoals het college voorstelt, biedt volgens de rechter onvoldoende zekerheid dat er niet te veel ammoniak vrijkomt.
Het varkensbedrijf van Van de Wouw ligt aan de Oisterwijksebaan, vlakbij Natura 2000-gebied de Kampina en de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Bezwaarmaker milieugroep Mobilisation for the Environment, die onder meer namens buurman Dré van Hal optreedt, stelt dat de natuurgebieden ernstig belast raken als de luchtwassers niet goed functioneren.
De milieugroep vindt dat de provincie de natuurvergunning onterecht had verleend en de bouwstop niet had mogen opheffen. De rechtbank van Den Bosch heeft de milieuvergunning geschorst. De varkenshouder moet sinds afgelopen vrijdag 20 september de bouw van de stal staken tot aan de hoger beroepszaak.
Eenmansactie
Van de Wouw baalt ervan dat deze kwestie al acht jaar voortduurt. „We hebben de bouw van de stallen tot twee keer stil moeten leggen. Als we dit hadden geweten dan waren we hier niet aan begonnen.”
Als we dit hadden geweten dan waren we hier niet aan begonnen
Hij noemt het een eenmansactie van buurman Dré van Hal. „Die klaagt over stank, maar dat komt vooral uit de bestaande stallen”, zegt hij tegen het Brabants Dagblad.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Agrio archief
Bron: Brabants Dagblad