Wiersma wil een realistisch tijdpad op weg naar een nog dierwaardiger veehouderij
Voor het opstellen van de AMvB maakt Wiersma gebruik van het amendement van De Groot (D66) en Van Campen (VVD) die een instructie bevat voor de uitwerking van het amendement van de PvdD in een AMvB. In haar brief aan de Tweede Kamer schrijft Wiersma extra aandacht te besteden aan het voorkomen van nationale koppen op Europees beleid en het verdienvermogen van de agrarisch ondernemer.
Nieuwe autoriteit
Wiersma wil een nieuwe onafhankelijke autoriteit Dierwaardige Veehouderij in het leven roepen. Deze onafhankelijke autoriteit gaat zich onder andere bezighouden met het maken van een kennisagenda en het opzetten van pilots en ketendeals. Voor een goede evenwichtige samenstelling gaat Wiersma ten rade bij de sectorpartijen, de Dierenbescherming en wetenschappers.
Uitfaseren bio-industrie
Een tweede motie van De Groot die op 6 februari door de Kamer is aangenomen heeft betrekking op het uitfaseren van de bio-industrie en overgaan tot een dierwaardige veehouderij met als basis het familiebedrijf. De motie van De Groot gaat specifiek in op soorten bedrijven. Wiersma geeft duidelijk aan geen keuze te gaan maken over welke bedrijven wel of geen bestaansrecht hebben. In haar brief aan de Kamer schrijft ze daar het volgende over: ‘Het is daarbij natuurlijk aan de veehouder zelf om voor een bepaalde rechtsvorm of voor een bepaalde omvang te kiezen. Het is echter aan mij om te borgen dat het invulling kunnen geven aan dierwaardige veehouderij of andere beleidsmaatregelen niet enkel is weggelegd voor een bepaald type bedrijf. Het kan bijvoorbeeld niet zo zijn dat investeringen voor dierwaardige veehouderij zo omvangrijk zijn dat deze alleen kunnen worden opgebracht door grote bedrijven. Beleid moet realistisch zijn.’
Wiersma geeft aan dat ze uitvoer geeft aan deze motie door te werken aan een toekomstbestendige, nog meer dierwaardiger veehouderij en daarbij te borgen dat deze voor de verschillende soorten bedrijven mogelijk is. Ze ziet geen toegevoegde waarde in het inzetten op een toename van het aantal familiebedrijven.
Hittestress blijft belangrijk aandachtspunt
LVVN, de NVWA en sectorpartijen werken aan verschillende initiatieven om hittestress te voorkomen of te beperken. Om de samenhang van deze initiatieven te borgen en om richting te geven, werken deze partijen sinds 2022 gestructureerd samen via het plan van aanpak voor hittestress bij landbouwhuisdieren.
Dit jaar ging het project ‘Beschutting voor dieren in de weide’ van start. Met dit project wordt praktische en juridische kennis over beschutting verspreid onder dierhouders, gemeentes en andere stakeholders. Hoewel het de verantwoordelijkheid van de houders is om hun dieren te beschermen tijdens hete periodes benadrukt Wiersma in haar brief nogmaals het belang van sectorprotocollen.
Vergoeding dierenwelzijn
Tenslotte diende Sandra Beckerman van de SP een motie in met het verzoek aan de regering te onderzoeken welke wetgeving mogelijk is om vergoedingen voor boeren te beschermen voor dierenwelzijnsmaatregelen. Wiersma hoopt eind van het jaar met een notitie hierover te komen.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Susan Rexwinkel
Bronnen: Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid, Natuur