Belgische varkenshouders willen maatregelen om AVP te voorkomen opschalen
Op vraag van de veevoedersector, de landbouworganisaties, de vleessector en de brancheorganisatie PORK.be roept het Federaal Voedselagentschap FAVV de taskforce Afrikaanse varkenspest bijeen. Alle actoren die een rol spelen in de preventie en bestrijding van Afrikaanse varkenspest zijn uitgenodigd. De brancheorganisatie PORK.be vraagt of er maatregelen worden genomen om de verspreiding van de Afrikaanse varkenspest te voorkomen. „Het virus kan immers gemakkelijk meeliften met onder andere toeristen en jagers die in de besmette regio’s zijn geweest”, zegt Filip Fontaine van PORK.be
Grote gevolgen
Mocht de Afrikaanse varkenspest terug in ons land opduiken, dan zijn de gevolgen voor onze varkenshouders en de gehele varkenskolom volgens PORK.be niet te overzien. „De aanwezigheid van Afrikaanse varkenspest in 2018 bij everzwijnen in de provincie Luxemburg heeft dat duidelijk aangetoond”, zegt Fontaine. „We zijn ervan overtuigd dat een goede coördinatie in de preventie van Afrikaanse varkenspest de kans op insleep duidelijk kan verminderen. Belangrijk daarbij is dat niet alleen de gehele varkenskolom, maar ook de overheden en andere actoren hun taak hierin ter harte nemen.”
Ernstige bedreiging
De Afrikaanse varkenspest is volgens PORK.be een ernstige bedreiging voor onze Belgische varkenskolom. „Het virus dook begin deze zomer op bij wilde everzwijnen in Hesse, ver van de tot dan besmette regio in Duitsland”, zegt Fontaine. „Dit is een urgent signaal voor onze varkenskolom en alle overheden en diensten die zijn betrokken bij de preventie en bestrijding van Afrikaanse varkenspest. De besmette zone ligt immers op ongeveer 200 kilometer van de Belgische grens.”
Meeliften
Ondanks verwoede pogingen van de Duitse overheden om de situatie onder controle te krijgen, blijft het virus zich verder verspreiden. „Het Afrikaanse varkenspestvirus is erg virulent en kan gemakkelijk meeliften naar België op bijvoorbeeld schoeisel van personen die in een besmet gebied zijn verbleven en zo bij de professionele of hobbymatige varkenshouderij terechtkomen”, zegt Fontaine. „Er is op vandaag bovendien ook nog geen afdoend vaccin beschikbaar tegen de Afrikaanse varkenspest.”
Werknemers
Een ander belangrijk aandachtspunt zijn ook de werknemers uit de landen waar AVP heerst die in België aan de slag zijn. „Het virus kan gemakkelijk worden overgedragen via vleesresten van besmet varkensvlees dat werd meegebracht”, zegt Fontaine. „Verder is een verhoging van de bioveiligheidsmaatregelen voor buitenlandse transporteurs voor levend vee noodzakelijk die in België komen laden/lossen en/of in AVP-gebieden hebben gecirculeerd.”
Everzwijnenpopulatie
Daarnaast vraagt PORK.be of de regionale overheden gecoördineerd samenwerken om de everzwijnenpopulatie duidelijk in kaart te brengen, onder controle te houden en in bepaalde zones fors terug te dringen. „Wallonië neemt hieromtrent maatregelen en we willen dat Vlaanderen ook inzet op een vermindering van de everzwijnenpopulatie”, zegt Fontaine. „In de provincies en zones waar een nultolerantie geldt voor everzwijnen, dient dat ook strikt te worden opgevolgd. Bijkomend dringt een evaluatie van de integriteit van afrasteringen aan de grensregio’s zich op. PORK.be dringt daarbij aan op een gecoördineerde aanpak ter vrijwaring van zowel producenten als vleesketen.”
Tekst: Matthias Vanheerentals
Beeld: PXhere