Tarweprijs blijft onder de 200 euro
De zorgen over Rusland en Oekraïne, Argentinië en China zijn niet groot genoeg om de drempel van 200 euro te nemen. Deze zorgen en de uitstekende exportcijfers van tarwe voor de VS en Europa van de afgelopen tijd, zorgen voor een sterke bodem in de markt.
De “Shutdown” in de Verenigde Staten is weer voorbij en de Amerikaanse ambtenaren zijn weer aan het werk. De komende week zal de cijferstroom vanuit de VS weer op gang komen. Exportcijfers, stand van de gewassen, de opbrengsten, etc zullen binnenkort weer in de markt komen en proberen de stemming te beïnvloeden.
Vaste graanmarkt
Op de beurs van Chicago waren de tarwenoteringen deze week licht stijgend. Dit ondanks gunstige oogstprognoses van Canada, Australië en Argentinië. Daarnaast was er het bericht dat India meer tarwe beschikbaar stelt voor de export.
Voor de komende weken verwachten we een vaste graanmark met meer ruimte aan de bovenkant dan aan de onderkant. Vooral tarwe en gerst hebben hier mee te maken. Bij mais wordt het aanbod met het beschikbaar komen van de nieuwe oogst ruim zodat er een flinke prijsdaling in het verschiet ligt.
Op de fysieke markt zijn de laatste 4 weken de graannoteringen fors gestegen. Zo noteerde tarwe een plus van 18 euro/ ton, gerst 11 euro/ton en maïs nieuwe oogst 14 euro/ton. Deze week stegen de graannoteringen voor directe levering op de fysieke markt met 5 euro/ton voor tarwe en 3 euro/ton voor gerst. Maïs nieuwe oogst noteerde zelf 7 euro/ton hoger.
Marktinfo soja en raap
De sojanoteringen op de beurs van Chicago (CBOT) kwamen deze week nauwelijks van hun plaats. Voor directe levering konden wij een daling noteren door een sterkere euro en de betere beschikbaarheid. Voorlopig echter blijft soja duur door de krapte op de markt. Wel zijn er positieve oogstberichten uit de VS waar de sojaoogst in volle gang is. Met het beschikbaar komen van de nieuwe sojaoogst in Zuid Amerika kunnen de sojanoteringen begin volgend jaar fors onderuit gaan.
De vooruitzichten voor Zuid Amerika zijn voorlopig goed. Voor Brazilië verwacht men een toename van het soja areaal met 4 procent en Argentinië verwacht een 3 procent grotere oppervlakte met sojabonen in te zaaien. In het Midden en Noorden van Argentinië is het nog wat te droog maar voor Brazilië en ook Uruguay is er voldoende neerslag gevallen. Het belangrijkste teeltgebied van soja in Brazilië Mato Grosso kan nog wel wat neerslag gebruiken maar hier wordt regen voorspeld.
Op de fysieke markt daalden de sojanotering deze week met 12 euro/ton voor directe levering. Voor de levering op termijn bleven de sojanoteringen ongeveer gelijk. De raapnoteringen voor directe levering stegen fors met 12 euro/ton en ook voor de levering op termijn was er een plus van 4 euro/ton te noteren.
Koers euro/dollar
De euro werd deze week opnieuw sterker t.o.v. de dollar. Op vrijdag 18 oktober 2013 noteerde de koers euro/dollar 1,3690 tegen 1,3850 vorige week wat 0,016 hoger is.
Tekst: Ruben van Boekel, Agrifirm