Column: Iets groter varkensaanbod zet gelijk de varkensprijs op slot
De vleesvarkens groeien even wat harder. Dat zorgt gelijk voor een iets groter aanbod en dit veroorzaakt dat de varkensprijs niet gaat stijgen, ondanks we een aantal weken best hoopvol waren. Nee, een verhoging gaat de komende weken niet gebeuren.
In Duitsland zijn de prijzen net als een jojo
Het aanbod aan varkens is dus iets hoger, maar zeker niet te groot. Dat de aantallen te slachten varkens in deze tijd van het jaar hoger zijn, is een normaal verschijnsel. Van verschillende kanten kwam er echter de info dat, doordat stoppende bedrijven leegkwamen, dit jaar geen grotere aantallen varkens zouden worden geslacht. Dit is dus niet gebeurd. Volgende week zien we de cijfers en dan zien we hoeveel hoger het nu werkelijk is.
De cijfers over week 38 zijn nog net iets anders: 267.000 varkens geslacht. Krap 500 stuks meer dan in week 37, maar 20.000 varkens minder als week 38 in 2023. Voor de komende weken zullen we het met deze gegevens moeten doen en zal er dus niks veranderen. De Boerenvarkensprijs blijft daarom ook onveranderd op 2,26 euro staan.
In Duitsland zijn de prijzen net als een jojo. Teleporc is op vrijdag vaak hoopvol en op dinsdag is die hoop weer weg. Afgelopen vrijdag was de hoop op een verhoging hier ook weg en bleef de Teleporc op onveranderd staan, nadat de ISN de notering op woensdag ook al had laten staan. Wel zie je dat het aanbod op de marktplaats van Teleporc weer toeneemt. De goedkoopste varkens zijn te koop voor 2,04 euro en de duurste voor 2,09 euro. Er is tot op heden nog niet op geboden. Het aanbod in Duitsland is stabiel op rond de 735.000 varkens, maar deze week valt er een slachtdag uit in Duitsland. Ze vieren de Duitse eenwording, dus vanuit Duitsland hoeven we ook geen actie te verwachten voor een hogere varkensprijs.
Denemarken: daar gebeurt het wel. In dit land kan de varkensprijs wel omhoog en wel met 5,5 centen. Met andere woorden: Denemarken is in staat om zijn varkensvlees tegen een hogere prijs te verkopen. Dat deze stap 5,5 centen is, zegt ook veel. Normaal zijn stappen van ruim 2,5 centen de regel. Het is natuurlijk de vraag: waar verkopen ze hun vlees? Is dit in Japan, waar de notering op 4 euro zit of kunnen ze binnen Europa een wat betere prijs bedingen. In België wordt de Duitse prijs gevolgd, onveranderd. Maar in Frankrijk weten ze de daling nog niet te stoppen. Nu leveren ze ruim 3 centen in. Spanje blijft ook nog in de verlaging, net als vorige week min 2,5 centen.
Hoe ze het in Italië doen, weet ik niet, maar de varkensprijs blijft daar stijgen. Nu al voor de dertiende keer op rij een verhoging. In ruim vier maanden zijn daar 45 centen bijgekomen. Nog twee weken verhogen en dan ontvangen de Italiaanse varkenshouders meer dan de hoogste notering van 2023. Ik had ook al even gekeken naar de noteringen ver over zee. Japan zit op bijna 4 euro. In Zuid Korea is de notering nog hoger en wel op 4,20 euro. China heeft haar notering op 2,30 staan.
Lichte prijsstijging biggen, maar overschot blijft
De prijs stijgt op de biggenmarkt. De markt is zeker niet beter. Er is en blijft een overschot aan biggen, maar omdat er ook anderen belang hebben bij een hogere biggenprijs dan alleen vermeerderaars, stijgt daarom de biggenprijs. De Boerenbiggenprijs had er eerst geen zin in om mee te doen, maar ook hier is er druk. Of anders gezegd, soms kan je niet achter blijven. De Duitse biggenprijs blijft gewoon onveranderd op 65 euro en Spanje laat zijn notering staan op 46 euro. De Boerenbiggenprijs verhoogt met 50 centen naar 57 euro. Voor de komende weken zien we weinig veranderingen in de biggenprijs.