HBIVV kandidaat 1: ‘Betere resultaten door nauwgezet volgen gewichtsontwikkeling’
Een wezenlijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de varkenssector, door varkenshouders - via het genereren van data - nieuwe inzichten te bieden. Dat is het doel van Pieter Hoenderken, eigenaar van Impact Smart Solutions in Doetinchem. Dit bedrijf richt zich op het ontwikkelen van IT-oplossingen voor onder meer de varkenshouderij. „We bieden onder andere een monitoringssysteem dat ondernemers een nauwkeurig inzicht geeft in de wateropname van hun dieren”, vertelt Hoenderken. „Zo’n honderd varkenshouders werken met dit systeem, dat we ontwikkelden in samenwerking met een varkenshouder, een veevoerleverancier en een dierenarts.”
Natte vingerwerk
Inmiddels zit een tweede oplossing, ofwel dienst, voor de varkenssector in de pijplijn. De werktitel is ‘Wegen zonder weegschaal’. „Het gewicht van biggen en vleesvarkens wordt nu vaak met het blote oog bepaald. Nattevingerwerk dus”, zegt de IT-ondernemer. „Soms wordt er wel een meetlint om de buik gedaan, om een schatting te kunnen maken. Maar feit is dat het gewicht niet wordt bepaald op basis van harde data. Onder meer omdat ondernemers de aanschaf van een weegschaal te duur vinden. Dat is jammer: varkenshouders laten hierdoor optimalisatiekansen liggen.”
Om hier verandering in te brengen, werkt Hoenderken aan een programma dat automatisch - op basis van een foto - het gewicht van een varken kan bepalen. Hierbij trekt het bedrijf samen op met onderzoekscentrum Schothorst Feed Research in Lelystad. „We trainen op hun locatie een Artificial Intelligence-systeem om individuele dieren te herkennen op basis van hun oormerk en om daarnaast het gewicht van een dier te bepalen. Met de camera’s die boven de hokken hangen worden foto’s van de dieren gemaakt. Het AI-systeem krijgt duizenden foto’s voor zijn kiezen, plus het gewicht dat bij de dieren op de foto’s hoort. De gewichten worden gegenereerd door een weegschaal, die tijdens de leerperiode onder de vloer van de hokken is geplaatst. Door heel veel data in te voeren, leert het systeem en kan het straks eigenhandig - aan de hand van een foto – vaststellen hoe zwaar een dier is.”
Geen verre toekomstmuziek
Uiteindelijk moet het AI-systeem worden ondergebracht in een klein handapparaatje, met daarin een speciale camera. „De varkenshouder kan dan in zijn stal een foto maken van een dier en het AI-systeem bepaalt op basis hiervan hoe zwaar een varken is. Doordat er sprake is van een specifieke camera worden zaken als een afwijkende belichting automatisch uitgefilterd. Het apparaatje beschikt ook over een RFID-ontvanger, om het oormerk van het dier te lezen. Zo wordt het gewicht direct gekoppeld aan een bepaald dier.”
De ontwikkeling van deze concrete tool is geen verre toekomstmuziek, geeft Hoenderken aan. „Ons streven is om het apparaatje in het tweede kwartaal van volgend jaar te introduceren.”
Lagere kosten, gezondere dieren
De IT-ondernemer is ervan overtuigd dat het ‘wegen zonder weegschaal’ varkenshouders veel winst kan opleveren. „Met de app kunnen ondernemers straks nauwkeurig en frequent de gewichtsontwikkeling van hun dieren bepalen en volgen. Daar kunnen ze onder meer de voergift op afstemmen: ze kunnen wat dit betreft gerichter en efficiënter sturen. Hierdoor besparen ze voerkosten. Ook helpt de tool bij het monitoren van de diergezondheid: wanneer de gewichtstoename van een dier achterblijft, is de kans immers groot dat er iets aan de hand is. Daarbij lever je je dieren niet te zwaar af en voorkom je onnodige kosten. Kortom: de kosten blijven beter binnen de perken en de dieren worden gezonder. Op die manier helpt het nauwgezet volgen van de gewichtsontwikkeling varkenshouders om hun bedrijfsresultaten te verbeteren.”
Beter in beeld bij doelgroep
De uitdaging is volgens Hoenderken wel om de tool tegen een redelijke prijs in de markt te zetten. „Dat is een must: anders gaan ondernemers er niet mee aan de slag. Desondanks is er wel al volop belangstelling voor onze innovatie. Vooral vanuit jonge ondernemers, die toch meer inzetten op datagestuurd werken.”
De IT’er is blij met de nominatie voor ‘Het Beste Idee van Varkensland’ en hoopt dat de innovatie hierdoor nog beter in beeld komt bij de doelgroep. „Maar bovenal willen wij een goed product afleveren. Iets waar de sector écht wat aan heeft.”
Het Beste Idee van Varkensland 2024
Op 19 november aanstaande wordt ‘Het Beste Idee van Varkensland 2024’ bekendgemaakt. Zes finalisten dingen mee naar de titel. De winnaar wordt ondersteund met kennis en ervaring om het idee verder uit te werken tot een implementeerbaar concept dat de sector naar een hoger plan tilt. Pig Business brengt de finalisten van ‘Het Beste Idee van Varkensland’ de komende periode voor het voetlicht.
Tekst: Ank van Lier
Beeld: Pieter Hoenderken