Column: Varkensprijs komt niet van zijn plaats
Voor deze week zat er een verbetering van de varkensprijs er ook al niet meer in. Varkenshouders mogen zelfs al blij zijn met een onveranderd. Het aanbod is wat ruimer en handelaren moeten soms drukken om alle varkens geplaatst te krijgen. Niet dat slachterijen ze niet kunnen hebben, maar meer omdat ze hun slachtprogramma’s hebben aangepast aan het lagere aantal. De laatste cijfers zijn er nog niet. Reken erop dat dit 20.000 varkens minder per week zijn, maar dan nog zijn er meer dan genoeg.
Wanneer gaat dit lagere aanbod in het voordeel van de vleesvarkenshouders werken
Dat is de nieuwe realiteit: minder varkens, maar alweer te veel. De vraag kan dan ook wel worden gesteld: wanneer gaat dit lagere aanbod in het voordeel van de vleesvarkenshouders werken. Ik wil toch direct even naar Italië kijken. Daar is het aanbod minder omdat er varkens worden geruimd als gevolg van de AVP. Hier stijgt de prijs wel wekelijks. Ook deze week kwam er iets bij, al was dit nu slechts 0,3 cent. In Italië wordt er wel 2,35 euro per kilogram betaald. Natuurlijk is er een verschil. Italië is importerend en Nederland is exporterend, maar alles wat er in Nederland gebeurt, blijft ten nadele van de varkenshouder werken.
Kijken we naar Duitsland, dan is ook hier geen verandering te zien. Eén slachtdag minder afgelopen week en ook dan zijn er varkens genoeg. Rond de 760.000 varkens afgelopen week en dat waren er een aantal jaren geleden toch ruim boven de 1 miljoen dieren per week. Duitsland profiteert er wel een beetje van dat ze minder varkens hebben. De prijs ligt structureel boven die van Nederland.
De Teleporc moest afgelopen week 1 cent inleveren en kwam op 2,05 euro. Op de marktplaats werden woensdag varkens verkocht voor 2 euro en dat deed even het ergste vrezen, maar het gebeurde niet. De ISN hield zijn notering op onveranderd. Ook voor de komende week en misschien wel weken wordt er weinig beweging verwacht in de varkensprijs en daarom kan de Boerenvarkensprijs maar een ding doen, en dat is ook een onveranderd noteren op 2,26 euro.
België blijft Duitsland volgen en bij onze zuiderburen gebeurde ook niks. Denemarken heeft vorige week verhoogd en maakt deze week een pas op de plaats. In Frankrijk blijft de varkensprijs dalen voor de tiende week op de rij, ze hebben nu in totaal ruim 35 centen ingeleverd. Spanje levert wekelijks 2,5 centen in en dus ook deze week. Zoals gezegd, er staan weinig veranderingen op stapel. Het blijft dus wachten op betere tijden.
Prijs blijft op sombere biggenmarkt onveranderd
De biggenmarkt is somber gestemd. Duitsland en Spanje houden hun noteringen op onveranderd op respectievelijk 65 euro en 46 euro. In Nederland is en blijft er een overaanbod aan biggen. De reden is hiervan al meerdere keren genoemd en dat blijft problemen opleveren. Meerdere noteringen willen naar boven, maar de markt zit op slot. De Boerenbiggenprijs blijft onveranderd op 57 euro.